Alles over het accepteren van American Express betalingen op een pinautomaat

Laatste pagina update:

11 november 2019 

Alle belangrijke informatie over het accepteren van American Express creditcard betalingen voor ondernemers met een pinautomaat of betaalautomaat.

 

 

Over American Express.

 

Een korte geschiedenis.

American Express is na MasterCard en VISA het derde bekendste creditcard merk ter wereld. American Express wordt vaak afgekort tot AMEX. Zoals ook MasterCard en VISA is ook American Express in Amerika ontstaan.

 

In 1850 is het begonnen als een postbedrijf die spoed bezorgingen deed ('express mail'). Vanaf 1880 ging het bedrijf zich meer richten op financiële producten. De toenmalige baas van American Express was niet te spreken over de omslachtige en kostbare manier om in het buitenland geld op te nemen en te betalen.  

 

AMEX ontwikkelde toen de Travellers' Cheque wat de voorloper bleek van de American Express creditcard. In 1958 werd de eerste papieren American Express kaart uitgegeven. Deze papieren versie werd een jaar later vervangen door plastic.

 

first_american_express_credit_card.png
American Express creditcard uitgelegd.pn

Over de American Express creditcard

In tegenstelling tot MasterCard en VISA (16 cijfers) kent een American Express creditcard een 15 cijferig kaartnummer, naast de vervaldatum en de naam van de kaarthouder. American Express geeft zelf direct kaarten uit aan consumenten en bedrijven. AMEX werkt dus niet zoals MasterCard en VISA met banken samen voor de uitgifte van haar creditcards. Een naam van een bank zul je in de regel dus ook niet aantreffen op de creditcard.

 

Ook American Express heeft een 'EMV chip' op de kaart zitten om fraude tegen te gaan. De EMV chip is vaak een goud- of zilverkleurige chip die in de betaalautomaat gestoken wordt. Deze chip in combinatie met de PINcode van de klant voorkomt fraude met American Express creditcards.

 

American Express beloont haar kaarthouders

American Express is van origine een 'Travel & Entertainment' kaart die met name door welgestelde (zakelijke) reizigers werd gebruikt voor het betalen van vlieg- en treintickets, hotelboekingen en (zaken)diners. Nu nog steeds wordt American Express vaak gezien als een creditcard voor de welgestelde medemens.

 

American Express gaat ver in haar dienstverlening aan haar kaarthouders, zoals een aankoopverzekering, spaarprogramma's en 24/7 klantenservice. 

Wil je American Express creditcards accepteren op jouw betaalautomaat? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

 

Amex-Centurion-The-Black-Card-by-America

Wat zijn de kosten voor het accepteren van American Express betalingen?

 

Misschien dacht jij wel dat American Express nog steeds 3% tot 5% commissie rekende per transactie. Dat is gelukkig allang niet meer zo. 

 

Verwacht je minder dan 100.000 euro omzet op American Express kaarten per jaar, dan betaal je 1,50% per creditcard betaling. Voor (kleinere) hotels en Bed & Breakfast ondernemingen geldt helaas nog wel een hoger tarief van 3,65% per betaling.

 

Nu is 1,50% commissie per AMEX betaling nog steeds niet goedkoop. Zeker als je het vergelijkt met de kosten voor het accepteren van een PIN betaling. Maar het percentage is een al een stuk vriendelijker dan pak 'm beet 5 jaar geleden.

 

In sommige gevallen is het accepteren van een AMEX betaling zelfs goedkoper dan een MasterCard en VISA betaling. Zo kunnen MasterCard en VISA betalingen met kaarten die van buiten Europa komen duurder zijn. Soms betaal je als ondernemer dan meer dan 3,00% aan commissie.

 

Bij het accepteren van American Express kaarten maakt de herkomst en het type AMEX creditcard niets uit. De kosten per American Express betaling blijven 1,50% aan commissie (tot de eerder genoemde omzetvoet). 

Ook belangrijk: jij betaalt geen (terugkerende) kosten aan American Express voor de aansluiting. Jij betaalt alléén voor succesvolle, geslaagde transacties.

 

Het kan voorkomen dat een kassaleverancier kosten rekent voor de activering van American Express op de kassasoftware en de betaalautomaat. Op basis van onze ervaringen is dat in de regel niet meer dan 75,- tot 100,- euro per activering. Maar in de regel worden deze aanpassingen gratis uitgevoerd of vallen binnen het servicecontract met de kassaleverancier. 

American Express accepteren in Nederland
 

Waarom zou jij American Express betalingen accepteren?

 

American Express is na MasterCard en VISA de meest gebruikte creditcard.

In Nederland maar ook in de landen om ons heen neemt American Express de derde plaats in. Open je deuren en biedt betaalgemak aan een klanten uit binnen- en buitenland.

American Express kaarthouders besteden meer.

American Express kaarthouders hebben gemiddeld genomen meer te besteden dan MasterCard en VISA kaarthouders. Onderzoek wijst uit dat het gemiddelde transactiebedrag met een American Express kaart gemiddeld 25% hoger ligt dan een MasterCard of VISA transactie.

Maak het makkelijk voor zakelijke AMEX kaarthouders.

Zakelijke kaarthouders besteden vaak nog meer en vinden het fijn als zij geen bonnen administratie erop na hoeven houden. Maak het eenvoudig voor deze business klanten en verzeker jezelf van die extra omzet.

 
 

Hoe kun jij American Express betalingen accepteren?

 

American Express on the beach

1.

Jij vraagt een American Express aansluitnummer aan.

Het aansluitnummer ontvang je nadat jij het aanvraagformulier voor de acceptatie van American Express creditcards hebt ingestuurd en jouw aanvraag door American Express is goedgekeurd en verwerkt. Binnen 48 tot 72 uur ontvang jij het aansluitnummer.

2.

Het aansluitnummer wordt gekoppeld aan jouw pinautomaat.

Het aansluitnummer wordt door American Express aan jouw betaalautomaatleverancier doorgegeven. Zij zorgen ervoor dat het aansluitnummer aan de pinautomaat gekoppeld wordt. In sommige gevallen moet je als ondernemer wat handelingen uitvoeren om het aansluitnummer in de betaalautomaat te krijgen. De betaalautomaat- of kassaleverancier helpt daarbij.

3.

Na succesvolle koppeling kun jij direct American Express accepteren.

Nadat het aansluitnummer in de betaalautomaat is gezet, kun jij meteen American Express accepteren. Alle AMEX betalingen worden met aftrek van de commissie op jouw bankrekening uitbetaald. Jij ontvangt van American Express een welkomstpakket met daarin onder meer (raam)stickers waarmee jij aan klanten kunt laten zien dat jij American express betalingen accepteert. 

 

Hoe snel krijg jij American Express betalingen uitbetaald?

 

American Express betaalt de transacties in de regel na 3 werkdagen uit. Dus betalingen van maandag komen op donderdag op de bankrekening binnen. Betalingen van vrijdag komen op de woensdag in de daarop volgende week binnen (samen met de betalingen van de zaterdag en zondag). 

Voor specifieke producten en dienstverlening kan American Express een iets langere uitbetaaltermijn hanteren. Kleinere hotels en B&Bs moeten bijvoorbeeld rekening houden met een uitbetaalplan van 5 werkdagen.

De betalingen worden door American Express netto uitbetaald. De commissie kosten van de American Express betaling worden dus direct ingehouden op de transactie.

 

Ook een eventuele creditering - terugstorting van een betaling naar de kaart - wordt verrekend met daarna ontvangen American Express betalingen. Indien er nog een bedrag aan American Express verschuldigd is - bijvoorbeeld in het geval een creditering heeft plaatsgevonden zonder dat daar één of meerdere betalingen tegenover hebben gestaan - wordt dit verrekend met later ontvangen betalingen.

 

Mag jij de kosten van een American Express betaling doorbelasten aan de kaarthouder?

 

De Nederlandse wet staat het ondernemers toe om de werkelijke kosten van een betaalmiddel door te belasten aan een kaarthouder. Dat betekent in het geval van American Express dat jij het commissie percentage aan de klant mag doorrekenen.

Mogelijk gaat hier in 2018 verandering in komen, maar vooralsnog lijkt het erop dat jij als ondernemer een 'surcharge' of toeslag voor een American Express betaling mag blijven rekenen.

Voor PIN, MasterCard en VISA transacties gaat een toeslag naar alle zekerheid wel verboden worden. De Europese commissie heeft in een richtlijn bepaald dat er geen kosten meer gerekend mogen worden. Lees hier meer over 'het verbod op een toeslag op PIN, MasterCard en VISA betalingen'.

Let op: in België en de andere ons omringende landen is het wel verboden om voor American Express (of andere kaartbetaalmiddelen) een opslag aan de klant te rekenen. Het maakt daarbij niet uit of de kaart gebruikt wordt voor betalingen op een pinautomaat of op het internet.

 

Hoe houd jij het zicht op American Express transacties, kosten en uitbetaling?

 

American Express heeft een speciale online tool gemaakt waarmee jij als ondernemer makkelijk betalingen kunt terugvinden. Deze gratis tool wordt beschikbaar gesteld aan iedere AMEX accepterende ondernemer.

Via de tool heb jij altijd een volledig overzicht van alle geaccepteerde betalingen en nog te ontvangen transacties. Je kunt een datumbereik instellen om alle transacties in een bepaalde periode te zien. 

Jij kunt ook persoonlijke e-statements instellen. Met e-statements krijg je niet alleen een melding wanneer jouw afschriften klaar staan, jij kunt ook zelf bepalen welke informatie jij op de afschriften wilt zien.

Via jouw persoonlijke account kun je ook eenvoudig en gratis promotiemateriaal bestellen zoals stickers en bordjes. Met deze uitingen van American Express acceptatie, zien klanten direct dat zij hun American Express creditcard bij jou kunnen gebruiken.

screenshot OMS American Express.png
 

Er zijn geen addertjes.

 

Het percentage van 1,50% per American Express betaling is van toepassing voor ondernemers die minder dan 100.000 euro omzet doen op American Express betaalkaarten per jaar. ​(uitgezonderd (kleinere) hotels en B&B's, deze betalen een commissie van 3,65%)

Kom jij als ondernemer boven die omzet uit dan kan American Express het tarief (naar boven) aanpassen. Maar 99% van alle retailers, horeca eigenaren of andere bedrijven komen niet boven deze omzetvoet uit.

En een eventuele tariefaanpassing werkt NIET met terugwerkende kracht. In het uitzonderlijke geval dat jij boven de omzetvoet uitkomt, hoef jij dus niet bij te betalen over de afgelopen periode. 

​In dat geval krijg jij een nieuw tarief aangeboden en kun jij altijd de overeenkomst kosteloos opzeggen. Je hebt altijd de vrijheid tot het beëindigen van het contract. Er is dus geen addertje.

 

Regel vandaag de acceptatie van American Express op jouw betaalautomaat

amex_support_local.jpg

American Express creditcards accepteren voor 1,50%

Binnen 3 werkdagen nog meer betaalgemak voor jouw (internationale) klanten

Gratis aansluiting en transactie rapportages

of bel gratis met PINdeal op 030 755 5335