top of page

Creditcard betalingen accepteren in jouw webwinkel of online shop.

Meer betaalgemak, meer omzet.

Hieronder vind je meer informatie over het online accepteren van creditcard betalingen op een website of in een webwinkel of webshop. Gebruik de onderstaande links om direct naar de voor jou interessante informatie te gaan.

 

Heb jij een specifieke vraag of opmerking? Laat het ons weten.

Introductie

1. Intro: over online verkopen en betalen.

Online bestedingen groeien hard door.

Je hoeft geen geleerde te zijn om in te zien dat online shoppen steeds belangrijker wordt in ons dagelijkse leventje. In 2020 hebben wij bij elkaar meer dan 25 miljard euro online uitgegeven. Een paar jaar terug haalde we dat in één jaar nog niet.

Online betalen cruciaal bij online verkopen.

Consumenten èn bedrijven kopen dus steeds vaker producten en diensten online. Het afrekenen of online betalen is daarbij een zeer belangrijke stap in het aankoopproces.

 

Gaat het bij die laatste betaalstap niet goed, dan mis je als ondernemer omzet en ben je een geïrriteerde shopper 'rijker'. Reden dus om je zaakjes daar goed op orde te hebben.

iDEAL onmisbaar.

Zo'n beetje iedere consument en e-commerce ondernemer in Nederland is bekend met iDEAL. Met iDEAL reken je af op webwinkels, bestel je concerttickets en kun je tegenwoordig zelfs verkeersboetes overmaken of aandelen aankopen.

Vanwege het vertrouwd afrekenen via de eigen bank, de directe en gegarandeerde betaling en lage kosten voor ondernemers, is iDEAL onmisbaar voor zowel consument als internet bedrijf. Bijna alle webshops in Nederland accepteren dan ook iDEAL betalingen.

Creditcards belangrijke tweede.

Wat veel mensen misschien niet weten is dat creditcard de tweede plaats inneemt achter iDEAL. Uit onderzoek blijkt dat creditcards na iDEAL het meest gebruikte betaalmiddel zijn voor aankopen via het internet.

 

Ondanks de vaak negatieve aandacht in de media voor creditcards, betalen dus toch veel online shoppers met hun MasterCard of VISA kaart. Beide creditcard 'brands' zijn goed voor ongeveer 5-20 procent van de online betalingen. Dat percentage is afhankelijk van type product of dienst van de onderneming.

Waarom accepteren website

2. Waarom creditcards accepteren op jouw website?

Creditcards zijn na iDEAL in Nederland en Bancontact in België het meest gebruikte betaalmiddel voor online aankopen. Hieronder nog een paar punten waarom het handig is om creditcards te accepteren in jouw online shop.

Speel in op de betaalvoorkeur van jouw klant.

De creditcard biedt kopers een aankoopverzekering, extra bestedingsruimte en de mogelijkheid om mee te doen aan spaar- en kortingsacties. Niet iedere shopper wil dus altijd betalen met iDEAL of via bankoverschrijving. Ga maar na voor jezelf: betaal jij alles online met iDEAL?

 

Door klanten de optie te geven om met creditcard te betalen vergroot je de kans dat een shopper ook daadwerkelijk een koper wordt. Het is zonde als je een koper misloopt omdat hij of zij niet met een creditcard kan afrekenen.

Neem onzekerheid weg.

Een shopper die voor de eerste keer bij jou bestelt weet niet hoe betrouwbaar jouw levering is. De onzekerheid neemt toe als hij vooraf uitsluitend met iDEAL of bankoverschrijving kan betalen. Een iDEAL betaling of bankoverschrijving is namelijk onomkeerbaar.

 

De creditcard betaaloptie kan iedere twijfel bij de koper wegnemen. Zeker als het gaat om een groot bedrag.

Stel je winkel open voor shoppers uit het buitenland.

Met de acceptatie van creditcards kun je met één contract niet alleen shoppers uit Nederland en België een (extra) betaalmogelijkheid bieden, maar ook shoppers uit alle andere landen van de wereld.

 

Daarnaast biedt je buitenlandse studenten en expats – die vaak niet met iDEAL of Bancontact kunnen betalen – een mogelijkheid om af te rekenen.

Betrouwbare back-up.

Niets is vervelender dan dat het fout gaat bij het betaalmoment. De klant heeft al besloten te willen kopen, maar kan de betaling niet afronden.

 

Mocht een betaalmethode zoals iDEAL of Bancontact tijdelijk niet werken (en dat gebeurt), dan is creditcard acceptatie een betrouwbaar alternatief.

hoe betaalt klant

3. Hoe betaalt een klant online met een creditcard?

In het geval van een creditcard betaling geeft de klant het kaartnummer in, samen met de vervaldatum van de creditcard en een 3-cijferige code (die op de achterkant van de creditcard staat).

 

Soms moet de klant bij een creditcard betaling daarna nog een extra code ingeven om de betaling extra te beveiligen ('SecureCode').

 

Die extra beveiligingscode kun je zien als een soort van PINcode. Daarmee kan de bank direct controleren of de echte kaarthouder de transactie verricht. Fraude wordt daarmee voorkomen.

hoe creditcards accepteren

4. Hoe kun jij creditcards accepteren op jouw website?

Welke situatie is op jou van toepassing?

Ik wil geen internetkassa maar wel creditcards accepteren voor online verkopen of reserveringen »  

Ik heb een internetkassa »  

Ik heb nog geen internetkassa »  

Het accepteren van iDEAL betalingen kun je als ondernemer helemaal zelf regelen. Je regelt een contract met een iDEAL-bank en maakt de koppeling naar het iDEAL systeem van de bank. Voorwaarde is dat jij of iemand in jouw omgeving de juiste technische kennis heeft om die connectie te maken.

Het accepteren van creditcard betalingen op een website of een webshop gaat helaas niet zo gemakkelijk. Je kunt namelijk geen directe koppeling maken met het betaalsysteem van een 'creditcard bank'.

Omwille van veilige transactieverwerking staan creditcard banken niet toe dat webwinkels direct koppelen met hun betaalsysteem. Alleen gecertificeerde partijen mogen koppelen met hun creditcard betaalsysteem.

 

Vandaar dat je de volgende 3 manieren hebt om online creditcards te accepteren. Je kunt:

 1. creditcard betalingen accepteren via een Payment Service Provider

 2. creditcard betalingen accepteren via een 'gateway' provider

 3. creditcard betalingen accepteren met PayPal

1. Creditcards accepteren via een Payment Service Provider.

Als je klanten online wilt laten betalen met een creditcard kun jij gebruik maken van een Payment Service Provider. Een Payment Service Provider (PSP) levert een online 'kassa' of internetkassa waarmee jij online betalingen kunt accepteren. 

Zo'n internetkassa kun je zien als een soort van pinautomaat op het internet. Daar rekent de klant zijn bestelling af. De pinautomaat zit tussen jouw webshop en het betaalsysteem van een bank of financiële instelling in. 

 

Als een klant zijn bestelling bevestigt, wordt hij zichtbaar of onzichtbaar doorgestuurd naar de digitale pinautomaat om daar te betalen. Zie hieronder een schematische weergave in het geval van een creditcard betaling:

Webwinkel

Payment Service Provider

Creditcard bank

Shopper koopt bij een webwinkel en bevestigt bestelling.

Shopper wordt doorgestuurd naar de 'pinautomaat', selecteert creditcard als betaalmethode en rekent af. 

Creditcard bank verwerkt betaling en bevestigt aan ondernemer en shopper. Uitbetaling volgt.

Belangrijk voordeel van een Payment Service Provider.

Met een internetkassa van een Payment Service Provider kun je meteen meerdere online betaalmethoden accepteren via slechts een enkele koppeling. Jouw webshop koppel je eenmalig met het systeem van de Payment Service Provider (of dat laat je doen door jouw websitebouwer of developer). 

 

Je kunt dan bijvoorbeeld iDEAL, AfterPay, PayPal, MasterCard, VISA, bitcoin en bankoverschrijving accepteren via dezelfde online kassa. Welke betaalmethoden jij allemaal kunt kiezen hangt af van de Payment Service Provider. (het is dus slim om verschillende Payment Service Providers te vergelijken)

Naast de koppeling met de internetkassa heb je ook een contract nodig voor de verwerking en uitbetaling van de betalingen.

 

Soms kun je het contract voor creditcard acceptatie direct met de Payment Service Provider regelen, soms moet je daarvoor een apart contract aangaan met een creditcard bank.

2. Creditcards accepteren via een 'gateway' provider.

Een 'gateway' provider levert de technische koppeling naar een creditcard bank. Soms is het een creditcard bank zelf die zo'n gateway ('poort') levert, soms is het een betaalprovider die toestemming heeft gekregen van de creditcard bank om te koppelen met hun betaalsysteem.

 

Zo'n koppeling wordt tegenwoordig vaak door middel van een 'API' gemaakt. Met die API-koppeling kan de webshop 'praten' met het systeem van de creditcard bank. 

 

Je zou een gateway kunnen zien als een mini versie van een internetkassa. Alleen deze internetkassa maakt alleen creditcard betalingen mogelijk.

Het gebruik van een gateway heeft als voordeel dat je maar één technische koppeling en contract nodig hebt voor de acceptatie van creditcards. Zeker als de gateway door de creditcard bank zelf wordt geleverd.

Nadeel is echter dat je zo'n gateway alleen kunt gebruiken voor het accepteren van creditcard betalingen en meestal niet voor andere betaalmethoden. Wil je als ondernemer dus ook andere online betaalmiddelen zoals iDEAL aanbieden dan zul je hiervoor nog een aparte koppeling moeten maken met een iDEAL bank. 

Gebruik maken van een gateway is met name interessant voor partijen die heel veel transacties met creditcard verwachten, over de juiste technische kennis beschikken en vaak aan creditcard als betaaloptie genoeg hebben (vanwege het land of doelgroep van de onderneming).

3. Creditcards accepteren met PayPal

Er is een alternatief zodat je niet persé een Payment Service Provider of gateway hoeft te gebruiken voor de acceptatie van creditcard betalingen. Je kunt namelijk ook creditcards accepteren door jouw webwinkel te koppelen met het betaalsysteem van PayPal.

Eigenlijk kun je zeggen dat PayPal een soort van mini-internetkassa levert. Naast de betaalmethode van PayPal zelf, kun jij dan ook MasterCard en VISA creditcard betalingen accepteren. De PayPal internetkassa ondersteunt echter geen andere betaalmethoden zoals iDEAL, Afterpay of Bancontact.

De juiste keuze maken.

Wil je dus creditcard betalingen accepteren in jouw webshop, app of op jouw website? Maak een weloverwogen keuze in de betaaloplossing. 

 

Of je kiest voor de PayPal mini-internetkassa, voor het gebruik van een internetkassa van een Payment Service Provider of een gateway. Hieronder hebben wij een simpele vergelijking gemaakt dat jou kan helpen de juiste keuze te maken.

creditcard betalingen accepteren website

Kom je er niet uit of wil je graag meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op 030 755 5335 of stuur een email naar klantenservice@pindeal.nl

5. Samenvatting

Samenvatting

Hieronder een korte samenvatting over het online accepteren van creditcard betalingen:

 • Creditcards zijn na IDEAL in Nederland en Bancontact in België het meest gebruikte betaalmiddel voor online aankopen

 • Shoppers gebruiken hun creditcard graag vanwege de aankoopbescherming, extra bestedingsruimte en andere extra's zoals spaaracties en privileges.

 • Als ondernemer biedt je met het accepteren van creditcards betaalgemak aan deze shoppers, kun je internationale bestellingen accepteren en heb je een back-up als iDEAL of Bancontact eruit ligt

 • het accepteren van creditcards lukt alleen met hulp van een Payment Service Provider, een gateway of door gebruik te maken van de PayPal kassa

 • een Payment Service Provider levert een internetkassa waarmee jij creditcards maar ook andere online betaalmethoden kunt accepteren zoals iDEAL, AfterPay, Bitcoin en PayPal. Een gateway is vaak uitsluitend te gebruiken voor creditcard betalingen. De PayPal kassa kan alleen gebruikt worden voor MasterCard, VISA, American Express en PayPal betalingen (geen andere betaalmethoden).

 • Ongeacht de gekozen betaaloplossing (Payment Service Provider, gateway, PayPal) zul je jouw website of webshop moeten koppelen aan het betaalsysteem van de PSP, gateway of PayPal.

 • De koppeling van jouw website kan - afhankelijk van de gekozen betaaloplossing - via het gebruik van shopping cart plugins (winkelwagentjes software zoals Magento, Shopify en WooCommerce) of door middel van een API integratie.

 • Wat jij betaalt per creditcard betaling hangt van meerdere factoren af. Onder andere de gekozen betaaloplossing, met wie je het contract voor de afhandeling en uitbetaling van creditcard transacties regelt, jouw verwachte omzet op creditcards en waar jouw klanten vandaan komen.

6. Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wat kunnen wij betekenen?

Wil je graag meer weten of bijvoorbeeld advies inwinnen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op 030 755 5335 of stuur een email naar klantenservice@pindeal.nl

bottom of page