Hoe zit het met creditcard fraude?

Mogelijk sta je als ondernemer nog wat argwanend tegenover het accepteren van creditcards in jouw winkel, restaurant of bedrijf vanwege een vermeende kans op fraude. Misschien heb je zelf ooit een nare ervaring gehad met fraude op jouw creditcard of heb je vervelende verhalen van collega ondernemers gehoord.

 

Dat creditcards nog steeds snel gelinkt worden met fraude is echter niet meer terecht. In ieder geval niet in de context van betalingen op een betaalautomaat. Niet sinds de introductie van de EMV chip op de creditcard en het gebruik van een persoonlijke PIN. 

 

Wij durven de stelling wel aan: creditcard betalingen met chip en PIN zijn net zo veilig als onze dagelijkse PIN transacties.

 

Daar hoort een uitleg bij.

 

De EMV chip - de zilver- of goudkleurige chip die tegenwoordig in de kaart zit - is ontzettend belangrijk geworden in het terugdringen van creditcard fraude. Deze EMV chip voorkomt namelijk het kopiëren of 'skimmen' van creditcards en betaalpassen.

 

Voordat deze chip in de kaart zat, vonden creditcard betalingen plaats door middel van de magneetstrip op de kaart en de handtekening van de kaarthouder. De kaart werd door de betaalautomaat gehaald (zoals we ook met PIN deden, weet je nog ;-)) en met een handtekening was de transactie rond.

 

Op die magneetstrip staat echter alle belangrijke informatie om een creditcard betaling te verrichten. Groot nadeel (bleek later) was dat die magneetstrip relatief eenvoudig kon worden gekopieerd. Met een nep-creditcard met daarop de gekopieerde gegevens en een vervalste handtekening konden fraudeurs aankopen doen. 

 

Een tijd lang was het zo dat de ondernemer voor deze fraude transacties opdraaide. De bank van de kaarthouder vorderde het bedrag terug en de ondernemer zat met de schade. Product weg, geld weg. Een onacceptabele situatie. 

De oplossing.

Europay, MasterCard en VISA (EMV) zijn al begin jaren negentig aan een oplossing gaan werken. Die samenwerking heeft geresulteerd in de beveiliging met een EMV chip. Deze chip is nagenoeg niet te kopiëren. Vandaar dat deze chip nu ook in onze PIN-passen zit waar we dagelijkse mee afrekenen. Veel creditcards hadden deze chip dus al eerder! 

 

Naast de chip was er nog een belangrijke verandering die fraude tegenging: geen handtekening meer maar een PINcode om de rechtmatige kaarthouder te identificeren.

 

De combinatie van de chip en de PINcode zorgen er nu voor dat de kans op fraude nagenoeg nihil is. Tenminste... als ook de betaalautomaat van de ondernemer de chip kan 'lezen' en de PINcode kan controleren.

 

Met de nationale overgang naar 'Het Nieuwe Pinnen' zijn alle betaalautomaten in Nederland (en ook in België) vervangen door deze chip-en-pin betaalautomaten. Sindsdien worden betaalpassen en creditcards niet meer 'door de betaalautomaat getrokken' maar erin gestoken. Met de PINcode erbij kan iedere ondernemer nu veilig creditcards en betaalpassen accepteren in zijn winkel, restaurant of bedrijf. 

Wat is de situatie nu dan? 

Kan er dan helemaal geen fraude met creditcards meer plaatsvinden?

 

Helaas wel. Maar dan voornamelijk via het internet waar je niet met een chip en PINcode kan betalen.

 

Fraude met creditcards in winkels en restaurants kan echter ook nog plaatsvinden. Zoals ook fraude met PINpassen kan plaatsvinden! Deze fraude kan alleen plaatsvinden als de fraudeur zowel de originele kaart als de PINcode heeft weten te bemachtigen. Hier kun je je als ondernemer niet tegen verweren.

 

Daarom is het goed om te weten dat je als ondernemer in die gevallen ook niet opdraait voor de fraude! Vroeger werd de creditcard betaling teruggevorderd, met chip en PIN acceptatie ben je als ondernemer zeker van jouw geld. De bank van de gedupeerde kaarthouder neemt de kosten van de fraude op zich.

 

Als je nu berichten hoort over fraude met creditcards dan is een van de volgende zaken aan de orde:

  • de creditcardgegevens zijn op het internet onderschept of gestolen en vervolgens ook weer gebruikt bij andere aankopen over het internet. Goed om te weten: creditcard gegevens die online worden gestolen kunnen niet gebruikt worden op een pin- of geldautomaat. De PINcode die aan de creditcard gekoppeld is, wordt namelijk nooit over het internet gedeeld. 

  • de creditcard informatie op de magneetstrip is gekopieerd en de PINcode afgekeken (het 'skimmen'). Bijvoorbeeld door het plaatsen van een voorzetstuk en camera op een geldautomaat. 

 

De 'afgetapte' informatie wordt op een andere kaart gezet (op een lege magneetstrip) en samen met de PINcode, of een vervalste handtekening, gebruikt in landen of plekken waar nog géén chip-en-pin betaalautomaten gebruikt worden.

 

De informatie van gekopieerde creditcards - maar ook van betaalpassen (pinpassen) - word in die gevallen digitaal verstuurd naar het buitenland, vaak buiten Europa, voor frauduleuze betalingen en geldopnames. Dat is ook de reden dat je tegenwoordig je creditcard of betaalpas gemakkelijk 'uit' kunt zetten voor betalingen buiten Europa. De banken willen hiermee deze vorm van fraude tegen gaan. 

 

Belangrijk voor ondernemers

Belangrijk voor ondernemers om te onthouden: gekopieerde EMV creditcards of betaalpassen kunnen niet op jouw chip-en-pin betaalautomaat misbruikt worden. De automaat wil namelijk altijd de chip lezen (die op de originele kaart zit) en niet de informatie op de magneetstrip. De transactie zal niet doorgaan.

Als ondernemer loop je dus bijna geen risico op fraude. Is er toch fraude op een chip-en-pin betaling (de fraudeur heeft de originele kaart en de PINcode ontfutseld), dan behoudt jij jouw geld. De gedupeerde consument wordt door zijn of haar bank gecompenseerd voor geleden schade.