top of page
  • Redactie PINdeal

Betalingsverkeer Nederland: bijna 18 miljoen creditcard transacties in 2016

Afrekenen met contant loopt verder terug. Nederlanders hebben vorig jaar 45 procent van hun aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden met contant geld afgerekend.

Het gebruik van contant geld is daarmee, net als in de twee voorgaande jaren, flink gedaald. Dat melden De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland maandag.

In 2016 bedroeg het aantal contante betalingen aan de kassa 2,95 miljard. Een jaar eerder was dit nog 3,19 miljard. De totale waarde van deze betalingen daalde van 40 miljard euro naar 38 miljard euro.

Bijna 18 miljoen betalingen met creditcard afgerekend

Van alle betalingen wordt inmiddels 54,5 procent gepind, terwijl 0,5 procent met een creditcard wordt afgerekend. Sinds 2015 wordt vaker met een pinpas betaald dan met contant geld.

Het aantal pinbetalingen nam toe van 3,23 miljard naar 3,57 miljard. Consumenten betalen steeds vaker contactloos, met hun pinpas of hun mobiele telefoon.

Tieners

Tieners, 65-plussers en laagopgeleiden betalen het vaakst contant, hoewel tieners in 2016 wel aanzienlijk vaker zijn gaan pinnen ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei van pinnen onder 65-plussers en laagopgeleiden was afgelopen jaar beperkt.

Consumenten betalen steeds vaker met het betaalmiddel dat hun voorkeur heeft. Mensen ervaren nu minder drempels als zij willen pinnen dan zes jaar geleden, doordat steeds meer gelegenheden die mogelijkheid bieden. Bovendien is het aantal storingen afgenomen.

Het aantal pinbetalingen ten opzichte van contante betalingen is in alle sectoren gegroeid. Bij de automatenverkoop en in de horeca zijn de grootste verschuivingen te zien.

Bron artikel: nu.nl, 10 april 2017

 

Infomercial PINdeal

Zorg ervoor dat iedere binnen- en buitenlandse consument bij jou kan afrekenen zoals hij of zij dat wil. Wil je naast PIN ook creditcards accepteren? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan.

bottom of page