- Redactie PINdeal
Nederlanders voor een volledig verbod op een toeslag bij PIN of creditcard

Nederlanders zijn in meerderheid (85%) voor een volledig verbod op een toeslag bij elektronische betalingen via bijvoorbeeld pin of creditcard.
Het is de niet bijzondere verrassende uitkomst van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van creditcard maatschappij American Express.
Momenteel ligt een wetsvoorstel hieromtrent in de Tweede Kamer, in het kader van de invoering van de Payment Service Directive 2, oftewel PSD2.
Digitale betalingen kosten de ondernemer geld
Digitaal betalen gaat tegenwoordig zo snel en makkelijk dat cash geld rap naar de achtergrond aan het verdwijnen is. De voordelen voor winkeliers zijn er: er kan niet met vals geld worden betaald, de kans op winkelovervallen wordt kleiner en het risico op interne diefstal daalt mee.
Een digitale betaling accepteren kost echter ook geld voor de ontvangende partij, de ondernemer. Betalingsverwerkers rekenen doorgaans een percentage van het bedrag bij creditcard betalingen en een vast bedrag bij PIN betalingen.
Winkeliers berekenen die kosten soms nog door aan de consument onder de noemer transactiekosten, bijvoorbeeld ter waarde van een 10 of 25 eurocent. Bij online aankopen zie je echter ook opslagpercentages variërend van 2,00 tot 3,00%.
Slechte zaak
Liefst driekwart van de Nederlanders vindt dat een slechte zaak, blijkt uit onderzoek in opdracht van American Express. Ze zien graag een volledig verbod op het rekenen van transactiekosten. Vanuit consumenten een logische stellingname, niemand wil meer betalen dan nodig.
Kwart betaalt wel eens toeslag Ogenschijnlijk zijn er nog maar weinig winkeliers die transactiekosten rekenen. Toch zijn het er klaarblijkelijk nog voldoende om hier een issue van te maken.
Volgens het onderzoek waar American Express zich op baseert heeft een kwart van de Nederlanders nog wel eens te maken met toeslagen. Het is niet duidelijk of dit met name voorkomt bij betalingen in winkels of juist bij het online kopen van producten of diensten.

Betaalrichtlijn laat vooralsnog ruimte
Het gedeeltelijk blijven toestaan of volledig verbieden van toeslagen is onderdeel van de Nederlandse implementatie van PSD2, de nieuwe betaalrichtlijn die nog steeds niet is ingevoerd in Nederland.
In de wetgeving heeft de Europese Commissie ruimte gelaten voor een volledig verbod of een gedeeltelijk verbod. Lidstaten mogen daar zelf over beslissen. De nieuwe wetgeving had eigenlijk begin januari 2018 in Nederland in werking moeten treden, maar die deadline is niet gehaald. Lees hier het artikel.
In België is per 9 augustus 2018 een algeheel verbod in werking getreden. Als ondernemer mag je daar geen extra kosten meer doorrekenen naar de consument. Niet voor Bancontact, Maestro, MasterCard, VISA òf American Express betalingen.
In Nederland lijkt men te kiezen voor een exactere vertaling van de PSD2 richtlijn op surcharging. In het huidige wetsvoorstel dat er nu ligt wordt het ondernemers niet langer toegestaan om een toeslag te rekenen voor de consumenten betaalmiddelen van de kaartorganisaties MasterCard en VISA.
Daaronder vallen naast de gelijknamige creditcard merken ook de debet betaalproducten Maestro en VPAY. Maestro en VPAY gebruiken we in Nederland voor onze PIN betalingen in de winkel. (kom meer te weten en lees dit artikel over het verbod op surcharging in Nederland)
American Express en andere creditcard merken als JCB, UnionPay, Diners en Discover lijken vooralsnog buiten de reikwijdte van het nieuwe wetsvoorstel te blijven. Anders gezegd: het lijkt erop dat ondernemers in de toekomst steeds een opslag mogen blijven rekenen voor betalingen met een van deze kaarten. Zowel in de winkel als in de webshop.
Wanneer de nieuwe wetgeving van kracht wordt is nog onbekend. Begin dit jaar werd nog gesproken over 'medio 2018'. Die 'deadline' is niet gehaald. Wij houden het voor jou in de gaten en zodra er duidelijkheid is, kun je het in ons PINdeal blog lezen.
Keuzevrijheid
Volgens American Express tast een gedeeltelijk verbod de keuzevrijheid van de consument en de concurrentie op de betaalmarkt aan. Een gebrek aan eenduidigheid kan bij consumenten leiden tot onaangekondigde verrassingen.
Het wetsvoorstel dat momenteel in Nederland op tafel ligt omvat echter dus zo'n een gedeeltelijk verbod. België, Oostenrijk, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben gekozen voor een volledig verbod.
American Express voor volledig verbod American Express pleit voor invoering van een volledig verbod op het rekenen van toeslagen bij elektronische betalingen, in jargon ook wel ´surchargen´ genoemd.
Dat het juist een partij als American Express is die dit onderzoek heeft laten uitvoeren, is weinig verrassend. De financiële dienstverlener preekt natuurlijk een beetje voor eigen parochie, omdat het zelf geld verdient aan het verwerken van transacties.
American Express kan nadeel ondervinden wanneer MasterCard en VISA betalingen - bij wet verplicht - kosteloos zijn voor de consument, terwijl de consument wel extra kosten voor de kiezen krijgt bij het gebruik van de American Express creditcard.
Sharing is caring ;-) Stuur dit bericht direct even door naar collega's, collega ondernemers, vrienden en familie.
Bron: 'Meerderheid Nederlanders wil verbod op toeslag bij pinnen', 3 september 2018, banken.nl

Over PINdeal
PINdeal is de partij waar je als ondernemer super voordelig een pinautomaat kunt kopen, pin betalingen accepteert voor een scherp vast tarief en creditcard betalingen kunt accepteren voor minder dan 1,00%. Ongeacht omzet.
Bekijk onze PIN actie of onze tarieven voor het accepteren van creditcards op een pinautomaat.