top of page
  • Redactie PINdeal

Pinnen minder milieubelastend dan contant betalen


Betalen door te pinnen is iets minder belastend voor het milieu dan betalen met contant geld. Een betaling met een pinpas kost net zoveel stroom als het verbruik van een spaarlamp van 8 watt die anderhalf uur brandt.

Betalen met contant geld staat gelijk aan het twee uur laten branden van dezelfde lamp, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag na eigen onderzoek. Het gehele Nederlandse betalingsverkeer draagt voor 0,015 procent mee aan de CO2-uitstoot in Nederland.

Energieverbruik met name door pinautomaten en datacenters

Pinbetalingen kosten vooral energie door de productie van de pinautomaat en het energieverbruik van de apparaatjes. Die staan namelijk meestal 24 uur per dag aan. Verder dragen het stroomgebruik van de datacenters die de betalingen verwerken en de productiekosten van de pinpas mee aan de uitstoot.

Contant: vervoer, grondstoffen en geldautomaten

Bij contante betalingen is vooral het vervoer van de bankbiljetten en munten slecht voor het milieu. Vaak gebruiken de geldtrucks bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Verder zorgen de winning van kopererts en het elektriciteitsverbruik van de geldautomaten voor de relatief hogere ecologische voetafdruk.

Pinnen ook voordeliger voor ondernemer dan contante betaling

Vorige maand werd bekend dat pinnen zo'n 70% voordeliger is voor de ondernemer dan een contante betaling. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen naar de kosten van het toonbankbetalingsverkeer in 2017.

Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer inmiddels € 0,29, een gemiddelde pinbetaling € 0,17. Lees hier het volledige artikel.

 

Bron artikel: nu.nl, 'Pinnen minder milieubelastend dan contant betalen', 15 oktober 2018

bottom of page