top of page
 • Redactie PINdeal

MasterCard en VISA doen voorstel voor kostenverlaging


Voor wie is dit artikel interessant?

Voor alle ondernemers die MasterCard en VISA betalingen accepteren of dit overwegen te gaan doen. Of je nu betalingen accepteert op een pinautomaat of in een webwinkel.

Voor wie is het extra interessant? Voor ondernemers die veel betalende klanten of bezoekers hebben van buiten Europa.

Waar gaat het over?

MasterCard en VISA hebben een voorstel gedaan aan de Europese Commissie om bepaalde kosten in de verwerking van hun betalingen te verlagen. Mogelijk heel goed nieuws dus voor jou als ondernemer.

Over welke kosten hebben we het?

Het gaat om een verlaging in de kosten die een kaartverwerker betaalt voor de afhandeling van een inter-regionale betaling. Bij iedere creditcard transactie betaalt de kaartverwerker namelijk een 'vergoeding' aan de bank van de kaarthouder. Deze vergoeding is een percentage over het transactiebedrag. Daarom betaal jij als ondernemer uiteindelijk ook een percentage aan de kaartverwerker.

Wat is een inter-regionale betaling?

Het gaat bij een inter-regionale transactie om een MasterCard of VISA betaling waarbij de kaarthouder en ondernemer uit twee verschillende continenten komen. Vanuit Nederlands ondernemers' oogpunt gaat het dus om betalingen met een creditcard van buiten Europa. Twee voorbeelden om het iets duidelijker te maken:

 • een betaling met een Amerikaanse VISA kaart bij Madam Tussaud in hartje Amsterdam (fysieke locatie)

 • een ticket aankoop bij rijksmuseum.nl met een Australische MasterCard creditcard (online)

Wat is nu het voorstel?

MasterCard en VISA willen een maximum instellen voor de vergoeding - de zogeheten 'interchange' - die de kaartverwerker betaalt voor die inter-regionale transacties. Voor creditcard betalingen in een winkel zou dit maximaal nog 0,30% van het transactiebedrag mogen zijn. Voor internet betalingen 1,50%.

Even voor de duidelijkheid: het voorstel gaat dus niet om het verlagen van de commissie die jij als ondernemer betaalt - dat wordt namelijk door jouw kaartverwerker bepaalt. Maar omdat de kosten van jouw kaartverwerker mogelijk omlaag gaan, gaat jouw commissie-percentage mogelijk ook omlaag.

Wat zijn die percentages nu dan?

Klinkt misschien raar maar het is lastig om dat precies aan te geven. Deze percentages zijn namelijk nu niet openbaar.* Wel weten wij dat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van:

 • de gebruikte creditcard - MasterCard òf VISA

 • of het om een debet ('pin') of creditcard betaling gaat

 • of het om een consumenten of zakelijke kaartbetaling gaat

 • waar de betaling plaatsvindt: in de winkelstraat of online

Wel kunnen we op basis van onze kennis en ervaring een bandbreedte aangeven. Deze percentages liggen ergens tussen de 0,90% en 1,60% voor een betaling met een consumenten creditcard. Voor zakelijke kaartbetalingen ligt dit percentage vaak nog iets hoger.

Laten we gemakshalve ervan uitgaan dat de gemiddelde vergoeding die een kaartverwerker betaalt voor zo'n inter-regionale betaling op 1,25% zit. Precies er tussenin. Dan betekent dat - op basis van het voorstel dat er ligt - zo'n transactie in de winkelstraat bijna 1,00% goedkoper kan worden verwerkt. Voor online transacties is dat verschil kleiner.

* De interchange percentages voor MasterCard en VISA betalingen binnen Europa zijn wel openbaar. Kijk hier voor de interchange kosten:

 • MasterCard en VISA interchange voor Nederlandse betalingen (kaart en ondernemer komen uit Nederland)

 • MasterCard en VISA interchange voor betalingen binnen Europa (kaart en ondernemer komen uit een andere Europees land)

Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?

Of jij er als ondernemer wat van gaat merken hangt onder meer van het volgende af:

 • of het voorstel wordt aangenomen door de Europese Commissie

 • of jij veel betalingen van niet Europese kaarthouders hebt

 • of jij betalingen op een pinautomaat accepteert of online

 • of jouw kaartverwerker zijn lagere verwerkingskosten doorgeeft

 • of jij een vast of flexibel creditcard tarief hebt

Ondernemer met flexibel tarief profiteert automatisch

Mocht je nu creditcards accepteren tegen een flexibel tarief dan ga je automatisch profiteren zodra de tarieven door MasterCard en VISA zijn aangepast. Bij een flexibel tarief wordt het commissiepercentage voor de ondernemer namelijk per transactie berekend.

Het tarief wordt bij een flexibel tarief opgebouwd uit (1) de kosten die de kaartverwerker betaalt aan de bank van de kaarthouder, (2) de kosten die de kaartverwerker betaalt aan MasterCard of VISA, én (3) het opslagpercentage van de kaartverwerker. Een flexibel tarief wordt in ons betaalwereldje ook wel interchange plus pricing genoemd.

Hieronder zie je de opbouw van de transactiekosten bij een flexibel tarief:

Wanneer weten we of de verlaging er komt?

In het persbericht van 4 december van de Europese Commissie is te lezen dat zij eerst nog reacties wil krijgen uit de markt (o.a. van banken, betaalproviders en consumenten en ondernemer-organisaties).

Pas daarna neemt zij een besluit of zij akkoord gaat met het voorstel van MasterCard en VISA. Zij wil onder meer weten of het voorstel daadwerkelijk voordelig uitpakt voor consument en ondernemers.

Onze (hoopvolle) verwachting is dat binnen 3 tot 6 maanden een besluit door de Europese Commissie genomen wordt. Na deze beslissing zullen MasterCard en VISA de nieuwe tarieven in werking moeten laten gaan.

Blijf op de hoogte

Wij houden de uitkomst van het voorstel en de beslissing van de Europese Commissie voor jou in de gaten. Al onze klanten ontvangen ongeveer één keer per maand een overzicht met het laatste nieuws. Wil jij ook op de hoogte blijven maar nog geen klant? Meld je dan even aan voor onze nieuwsbrief.

Ben je nieuwsgierig naar onze flexibele en vaste tarieven voor het accepteren van creditcards op een pinautomaat, volg de link.

bottom of page