top of page
  • Redactie PINdeal

Bijna 13% meer pinbetalingen in 2018


PINdeal - MasterCard betaling op pinautomaat

In 2018 betaalden Nederlanders voor het eerst vaker met een mobiele bankapp dan via internetbankieren en vaker contactloos dan door het insteken van hun betaalkaart.

Bankapp haalt internetbankieren in

Het gebruik van mobiele bankapps op smartphones en tablets heeft in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst het gebruik van internetbankieren op laptops en desktops overtroffen, met een aandeel van 52 procent.

56% contactloos

Afgelopen jaar werden 4,37 miljard pin- en creditkaartbetalingen gedaan, 12,9 procent meer dan in 2017, voor een totaalbedrag van 115 miljard euro.

Het aandeel contactloze betalingen, met pinpassen, creditkaarten, smartphones en zogeheten ‘wearables’ (sieraden en horloges met ingebouwde contactloze betaalchip) bedroeg eind vorig jaar 56 procent. Een jaar eerder was dat aandeel nog net iets minder dan de helft (49 procent).

Gemak “Het aantal pinbetalingen is in 2018 met bijna 13 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2001 is het pinnen in Nederland niet meer zo hard gestegen,” stelt Piet Mallekoote vast, directeur van Betaalvereniging Nederland.

“De veiligheid en het toenemende gemak van contactloos betalen met steeds meer verschillende betaalinstrumenten, zoals smartphones, ringen en horloges, zal daar zeker aan hebben bijgedragen.”

 

Hier vind je de volledige infographic

Bron artikel en infographic: betaalvereniging Nederland, 31 januari 2019

bottom of page