top of page
  • Redactie PINdeal

EU akkoord met voorstel MasterCard en VISA voor verlaging kosten


Voor wie is dit artikel interessant?

Voor alle ondernemers die MasterCard en VISA betalingen accepteren of dit overwegen te gaan doen. Of je nu betalingen accepteert op een pinautomaat of in een webwinkel.

Voor wie is het extra interessant? Voor ondernemers die veel betalende klanten of bezoekers hebben van buiten Europa.

Waar gaat het over?

MasterCard en VISA hebben in december 2018 een voorstel gedaan aan de Europese Commissie om bepaalde kosten in de verwerking van hun betalingen te verlagen. Lees hier ons artikel uit december.

De Europese Commissie gaf zichzelf wat tijd om het voorstel te beoordelen. Op 29 april j.l. publiceerde zij een persbericht waarmee zij aangaf akkoord te gaan met voorstel.

Over welke kosten hebben we het?

Het gaat om een verlaging in de kosten die een transactieverwerker betaalt voor de afhandeling van een inter-regionale betaling aan de bank van de kaarthouder. Deze interbancaire verwerkingskosten worden ook wel 'multilaterale interchange fees', of 'interchange' genoemd.

Deze verwerkingskosten bepalen voor een belangrijk deel de uiteindelijke kosten die je als ondernemer betaalt per creditcard betaling.

Wat is een inter-regionale betaling?

Dat is een MasterCard of VISA betaling waarbij de kaarthouder en ondernemer uit twee verschillende continenten komen. Vanuit Nederlands ondernemers' oogpunt gaat het dus om betalingen met een creditcard van buiten Europa.

Wat was het voorstel?

MasterCard en VISA stelden voor om een maximum in te stellen voor de vergoeding (de 'interchange') die de kaartverwerker betaalt voor die inter-regionale transacties.

Voor debit kaartbetalingen (Maestro, VPAY) in een winkel wordt dit binnenkort maximaal 0,20% van het transactiebedrag. Voor creditcard betalingen (MasterCard, VISA) wordt dit maximaal 0,30%. Voor creditcard betalingen via het internet 1,50%.

Even voor de duidelijkheid: het gaat dus niet direct om het verlagen van de commissie die jij als ondernemer betaalt. Het commissiepercentage wordt namelijk door jouw transactieverwerker bepaalt.

Omdat de verwerkingskosten van de transactieverwerker omlaag gaan, gaat jouw percentage mogelijk ook omlaag.

Wat is de impact?

De huidige interchange percentages voor interregionale betalingen liggen ergens tussen de 0,90% en 1,60% voor een betaling met een consumenten creditcard. Voor zakelijke kaartbetalingen ligt dit percentage vaak nog iets hoger.

Laten we gemakshalve ervan uitgaan dat de gemiddelde vergoeding voor zo'n inter-regionale betaling op 1,25% zit. Precies er tussenin. Dan betekent dat dat een dergelijke transactie in de winkelstraat zo'n 1,00% goedkoper kan worden verwerkt. Voor online transacties is dat verschil kleiner.

Let op: het gaat hierbij alleen om betalingen met een betaalpas of creditcard van MasterCard of VISA. De kostenverlaging heeft geen impact op de kosten voor bijvoorbeeld een American Express betaling.

Wanneer gaat de kostenverlaging in?

MasterCard en VISA moeten de kostenverlaging binnen 6 maanden doorvoeren. De Europese Commissie ziet hierop toe.

Daarnaast moeten MasterCard en VISA de interregionale interchange tarieven nu openbaar gaan maken. De binnenlandse en Europese interchange kosten van MasterCard en VISA zijn al langer gepubliceerd. In ons artikel van december vind je de links naar deze interchange kosten.

Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?

Of jij er als ondernemer wat van gaat merken hangt onder meer van het volgende af:

  • of jij veel betalingen van niet Europese kaarthouders hebt

  • of jij betalingen op een pinautomaat accepteert of online

  • of jouw kaartverwerker zijn lagere verwerkingskosten doorgeeft

  • of jij een vast of flexibel creditcard tarief hebt

Ondernemer met flexibel tarief profiteert automatisch

Mocht je nu creditcards accepteren tegen een flexibel tarief (interchange plus tarief) dan ga je automatisch profiteren zodra de tarieven door MasterCard en VISA zijn aangepast. Bij een flexibel tarief wordt het commissiepercentage voor de ondernemer namelijk per transactie berekend. Je profiteert dan direct omdat de lagere interchange kosten direct leiden tot lagere transactiekosten. Kijk hier voor meer uitleg over een flexibel of interchange plus tarief.

Mocht je nu creditcard betalingen accepteren tegen een vast tarief (een vast percentage voor iedere creditcard betaling) dan is het maar de vraag of de verlaging jouw kant op komt. Jouw huidige transactieverwerker moet dan het tarief bijstellen. Wil je daar niet op wachten? Informeer dan vrijblijvend naar onze tarieven voor het accepteren van creditcards op een pinautomaat.

bottom of page