top of page
  • Redactie PINdeal

Alle pinautomaten moeten per 1 januari 2020 geschikt zijn voor contactloze betalingen


Contactloos pinnen biedt meer gemak, snelheid en veiligheid. Dat is één van de redenen dat de merkeigenaren MasterCard en VISA aan hun toonbankinstellingen voorschrijven dat uiterlijk 1 januari 2020 alle betaalautomaten geschikt zijn voor contactloos betalen.

Het betreft regels en voorschriften van alle betaalmerken voor kaartbetalingen die samenwerken in het zogeheten EMV Consortium, zoals Mastercard, VISA en AMEX. Zij hebben dit al in 2014 aangekondigd

Die regels hebben tot gevolg dat hun acceptanten (alle winkels waar je bijvoorbeeld met Nederlandse bankpasjes van Maestro en V PAY kunt betalen) vanaf 1 januari 2020 alleen nog betaalterminals kunnen aansluiten die contactloos betalen ondersteunen.

Met de betaalpas en mobiel

Contactloos betalen kan zowel met elke bankpas als met de mobiele telefoon. Tot voor kort konden alleen gebruikers van een Android telefoon hun bankpas op hun mobiel zetten.

Sinds juni 2019 ondersteunt ING Bank ook Apple pay op de iPhone. Voor de acceptatie van mobiele pintransacties zijn geen extra handelingen op de betaalautomaat nodig.

Nederlandse pinautomaten zijn inmiddels vervangen

Veruit de meeste verouderde Nederlandse betaalterminals die niet geschikt waren voor contactloos, moesten in april van 2019 al worden vervangen omdat hun Nederlandse beveiligingscertificaten toen afliepen. Die betaalterminals waren doorgaans al 10 jaar oud en moesten hoe dan ook vervangen worden.

Voor veel onbemande automaten met verlopen certificaat in bijvoorbeeld de parkeersector geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2020.

Bron: Worldline en BNG

bottom of page