top of page
  • Redactie PINdeal

Flinke MasterCard en VISA kostenverlaging per 19 oktober 2019


Voor wie is dit artikel interessant?

Voor alle ondernemers die MasterCard en VISA betalingen accepteren of dit overwegen te gaan doen. Of je nu betalingen accepteert op een pinautomaat of in een webwinkel.

Voor wie is het extra interessant? Voor ondernemers die veel betalende klanten of bezoekers hebben van buiten Europa.

Waar gaat het over?

MasterCard en VISA hebben in december 2018 een voorstel gedaan aan de Europese Commissie. Om een mogelijke boete te voorkomen stelden ze voor om bepaalde kosten in de verwerking van hun betalingen te verlagen. We hebben hier in december 2018 al over bericht.

De Europese Commissie ging in april 2019 akkoord met het voorstel. MasterCard en VISA kregen 6 maanden de tijd om de kostenverlaging door te voeren en de nieuwe tarieven openlijk te publiceren. Op 19 oktober 2019 worden de nieuwe tarieven van kracht.

Over welke kosten hebben we het?

Het gaat om een verlaging in de kosten die een betaalverwerker betaalt voor de afhandeling van een inter-regionale MasterCard of VISA betaling.

Bij iedere MasterCard of VISA transactie betaalt de transactieverwerker namelijk een 'vergoeding' aan de bank van de kaarthouder. Deze vergoeding wordt in de financiele wereld 'interchange' genoemd.

Deze interchange is bijna altijd een percentage over het transactiebedrag. Daarom betaal jij als ondernemer ook een percentage aan de betaalverwerker.

Hieronder een schematische weergave van de opbouw van het commissiepercentage dat jij als ondernemer betaalt. Je kunt hier zien dat het uiteindelijke commissiepercentage opgebouwd is uit een interchange percentage, MasterCard en VISA netwerk-kosten (een percentage) en een opslag van de betaalverwerker (ook een percentage).

De kostenverlaging heeft alleen betrekking op een verlaging van de interchange kosten. Niet op de netwerk-kosten en niet op het opslagpercentage van de betaalverwerker. En raakt alleen inter-regionale betalingen.

Wat is een inter-regionale betaling?

Bij een inter-regionale transactie komen de kaarthouder en ondernemer uit twee verschillende continenten. Vanuit ondernemers' oogpunt gaat het dus om betalingen met een creditcard die buiten Europa is uitgegeven. Twee voorbeelden om het iets duidelijker te maken:

  • een betaling met een Amerikaanse VISA kaart bij Madam Tussaud in hartje Amsterdam (fysieke locatie)

  • een ticket aankoop bij rijksmuseum.nl met een Australische MasterCard creditcard (online)

Wat is precies de kostenverlaging?

MasterCard en VISA's voorstel is om een maximum interchange te hanteren voor inter-regionale betalingen met een consumenten betaalpas of creditcard.

Dit interchange percentage wordt voor betalingen op een pinautomaat gelijk gesteld aan het percentage dat geldt voor Nederlandse en Europese betalingen: 0,30% voor MasterCard en VISA creditcard betalingen, 0,20% voor betaalpas transacties (Maestro, VISA debit).

Update 31 oktober 2019:

De nieuwe percentages zijn door MasterCard en VISA inmiddels gepubliceerd. Hier vind je de inbound' interregional interchange percentages van MasterCard en VISA.

Nog even voor de zekerheid: het gaat dus niet direct om het verlagen van de commissie dat jij als ondernemer betaalt. Omdat de interchange kosten bij de betaalverwerker omlaag gaan, gaat jouw percentage mogelijk ook omlaag.

Wat is de impact?

De huidige interchange tarieven voor deze inter-regionale betalingen liggen een stuk hoger, zo ongeveer tussen de 0,90% en 1,60%, afhankelijk van het merk en type creditcard.

Laten we gemakshalve ervan uitgaan dat de gemiddelde interchange voor zo'n inter-regionale betaling op 1,25% zit. Precies er tussenin. Dan betekent dat dat een dergelijke transactie in de winkelstraat zo'n 1,00% goedkoper kan worden verwerkt!

Voor ondernemers met MasterCard en VISA betalingen van expats en toeristen van buiten Europa is er dus een aanzienlijke kostenverlaging te verwachten.

Wat betekent dit nu voor jou als ondernemer?

Of jij ook echt profiteert van de interchange verlaging hangt onder meer van het volgende af:

  • of jij veel MasterCard en VISA betalingen van expats en bezoekers hebt van buiten Europa

  • of jij nu een vast of flexibel (interchange plus) tarief hebt voor de verwerking van jouw MasterCard en VISA betalingen

  • Bij een vast tarief: of jouw betaalverwerker de lagere interchange kosten doorgeeft en minder commissie in rekening brengt

Wat doet PINdeal?

Logisch, maar wij vinden dat deze kostenverlaging doorgegeven moet worden aan ondernemers.

Bestaande klanten die via PINdeal hun MasterCard en VISA aansluiting hebben geregeld zullen dan ook een flinke verlaging krijgen. Nog dit jaar zullen zij veel minder gaan betalen voor inter-regionale betalingen met een MasterCard of VISA kaart. Zij ontvangen hier binnenkort bericht over.

Bestaande klanten die via PINdeal een flexibel tarief hebben zullen automatisch gaan profiteren zodra de interchange door MasterCard en VISA is verlaagd per 19 oktober 2019.

Nieuwe klanten die nu via PINdeal een aansluiting aanvragen voor het accepteren van creditcard betalingen, zullen ook direct profiteren van een veel scherper tarief.

Accepteer je nu al betalingen op een pinautomaat, dan kun je bij ons vrijblijvend een offerte opvragen om te weten te komen wat jij kunt besparen op MasterCard en VISA betalingen.

Heb jij nog vragen?

We kunnen ons goed voorstellen dat jij vragen hebt over dit artikel en de impact voor jouw onderneming. Neem contact met ons op op 030 755 5335 tijdens kantooruren (9.00 - 17.00 uur) of stuur een email naar klantenservice@pindeal.nl.

Delen is fijn

Tuurlijk willen wij graag dat ondernemers via PINdeal een aansluiting regelen voor de acceptatie van PIN, MasterCard en VISA betalingen. Belangrijker nog vinden wij dat alle ondernemers in Nederland weten van deze kostenverlaging. Wij zouden het dan ook echt super tof vinden als jij dit wilt delen binnen jouw netwerk en branche.

bottom of page