top of page
  • Redactie PINdeal

Fors minder pintransacties door corona-virus


Het mag duidelijk zijn. Het corona-virus raakt ons allemaal hard.

De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn ingrijpend en noodzakelijk. De maatregelen trekken een zware wissel op ondernemers.

En dus op jullie en op ons.

Vorige week maakte de Betaalvereniging Nederland al duidelijk dat het aantal pin betalingen flink was afgenomen. In de laatste week van maart daalde het aantal met een kwart vergeleken met de laatste week van februari.

De ING op haar beurt publiceerde deze week hun cijfers over het aantal pinbetalingen in Nederland. Zij zien 30% minder pin betalingen.

Op vrijdag 3 april lag het aantal pin transacties 32% lager dan op dezelfde vrijdag een jaar eerder.

ING ziet de grootste daling in de categorie vrijetijdsbesteding buitenshuis, in persoonlijke verzorging en bij kleding- en schoenenzaken. Alleen doe-het-zelfzaken (+32%) hadden op vrijdag 3 april meer pintransacties.

Hieronder kun je per sector het verschil zien van vrijdag 3 april t.o.v. dezelfde dag vorig jaar (bron ING).

Hoe zit dat bij PINdeal?

Als we naar onze aantallen pin en creditcard betalingen kijken, zien we een vergelijkbaar beeld maar overall een extremere daling.

En dat is logisch te verklaren.

Onze doelgroep en klantenbestand bestaat voornamelijk uit juist ondernemers in de horeca, retail, vrije-tijd en sport-branch. De groep die het hardst geraakt wordt. We hebben geen grote super- of bouwmarkten of tuincentra in de boeken.

Hieronder zie je een grafiek met daarin de pin volumes sinds 10 maart.

Je kunt duidelijk de impact zien van de aanscherping van de maatregelen op zondagmiddag 15 maart.

Het aantal pin betalingen is vanaf dat moment meer dan gehalveerd.

Dagelijks worden nu zo'n 60-65% minder pin betalingen geaccepteerd bij de door ons aangesloten ondernemers. Sommige ondernemers staan sinds de 16de maart op nul transacties per dag.

In de grafiek hieronder zie je de trend in aantallen pin betalingen over de afgelopen 6 maanden (t/m 9 april 2020).

Uit de afbeelding hierboven kunnen we alvast een inschatting maken voor de hele maand april. We verwachten t.o.v. maart een daling van zo'n 45%. Als we echter kijken naar de verwachte transactie-aantallen voor maart (zonder corona-invloed vanaf medio maart) dan ligt het percentage ruim 60% lager.

Natuurlijk hopen wij dat de positieve signalen over de afname van het aantal besmettingen en het aantal opgenomen patiënten snel elkaar blijven opvolgen. Dat iedereen in Nederland zich houdt aan de opgelegde maatregelen.

Echter, ook bij goed nieuws vanuit de gezondheidszorg, is nog steeds de vraag wanneer we terug kunnen naar een normale economische situatie. Zoals het er nu naar uitziet, gaan we gefaseerd en langzaamaan over in de anderhalve-meter-samenleving. En zal het aantal klanten, pinbetalingen en de omzet voorlopig nog niet naar het 'normale' en voor zoveel ondernemers zo benodigde niveau gaan.

De hamvraag voor sommigen van jullie is natuurlijk of jullie dat kunnen volhouden. Of jullie deze intelligente lockdown en anderhalve meter economie kunnen doorkomen. Op basis van de vele initiatieven in ondernemerswereld om er iets van te maken, én het pakket aan hulpmaatregelen van onze regering, hebben wij goede hoop. Pijn gaat het doen, dat is zeker, maar we komen hier doorheen.

Ter geruststelling nog even over onze dienstverlening: die gaat gewoon door en staat niet ter discussie. De transactieverwerking is gegarandeerd: alle betalingen blijven verwerkt worden en worden conform afspraak uitbetaald. Er verandert niets aan onze tarieven. Die blijven scherp. Nu en in de toekomst.

Wij wensen alle ondernemers, ook die niet door ons zijn aangesloten, heel veel sterkte in deze zware tijd. Wij houden het hoofd koel. Jullie ook.

bottom of page