top of page
  • Redactie PINdeal

Achtbaanrit voor pinbetalingen in coronajaar 2020

Het maandelijkse aantal pinbetalingen in coronajaar 2020 lijkt op een rit in de achtbaan. De eerste twee maanden van het jaar steeg het aantal pinbetalingen nog met een spectaculaire +18% in vergelijking met 2019, om in april een duikvlucht te maken naar -10%.


In de maanden daarna krabbelde het aantal transacties weer op naar +16% in augustus, en zakte vanaf oktober onder nul naar een slotniveau van -18% in december. De totaalstand voor heel 2020 was toch nog positief, met +3,3% meer pinbetalingen dan in 2019.12% minder transacties aan de toonbank, 2% minder omzet

Aan het slot van afgelopen jaar was ongeveer 20% van alle betalingen aan de toonbank met contant geld. Een jaar eerder was dat nog zo’n 30%. Door deze sterke daling van het aantal contante betalingen was het geschatte totale aantal van 6,2 miljard transacties aan de kassa zo’n 12% lager dan in 2019. De bijbehorende omzet was 2% lager, met naar schatting €148 miljard.


Contactloos betalen is de norm

De coronacrisis heeft er ook toe geleid dat consumenten veel vaker contactloos betalen. Eind 2019 waren minder dan zeven van de tien pinbetalingen contactloos (69%). Inmiddels is 85% van alle pinbetalingen contactloos. Daarvan wordt zo’n 15% met een smartphone of wearable gedaan, ruim de helft meer dan eind 2019.


Sterke toename van mobiel betalen

Ook andere mobiele betalingen, voor online bestellingen, voor losse rekeningen, voor onderling betalen tussen familie en vrienden en voor tweedehands spullen, werden door de coronacrisis sterk aangejaagd. In het eerste volledige jaar dat Instant Payments breed beschikbaar waren, werden 370 miljoen enkelvoudige Instant Payments verwerkt. In december is een nieuw maandrecord gevestigd met 35 miljoen Instant Payments tussen verschillende banken. Een jaar eerder waren dat er 31,5 miljoen. Naar schatting 60% van deze Instant Payments wordt via mobiel bankieren aangeleverd.


Verreweg de meeste online bestellingen worden in Nederland met iDEAL afgerekend (69% marktaandeel in de e-commerce). Zo’n 85% van alle iDEAL-betalingen wordt met een mobiele bankapp afgerond, waaronder nagenoeg alle mobiele betaalverzoeken (zoals Tikkies). In 2020 werden met iDEAL 890 miljoen betalingen gedaan, 223 miljoen meer dan in 2019. De omzet met iDEAL was vorig jaar €70 miljard, bijna €17 miljard meer dan een jaar eerder.
Bron: Betaalvereniging Nederland, bericht 13 januari 2020

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page