top of page
  • Redactie PINdeal

Al meer contactloos gepind dan in heel 2019



Consumenten hebben nu al een groter bedrag contactloos afgerekend dan in heel 2019. In totaal rekenden Nederlanders tot en met oktober voor 66,6 miljard euro af door de pinpas op een apparaat te 'tappen'. Vorig jaar was dat nog 51,3 miljard euro. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers die bij Betaalvereniging Nederland zijn opgevraagd.


Om tijdens de coronapandemie het contactloos betalen te stimuleren, verhoogden de banken het maximumbedrag dat je contactloos kunt pinnen zonder de pincode in te toetsen. Die transactielimiet ging van 25 euro naar 50 euro. Naast deze bovengrens werd ook de cumulatieve limiet verhoogd van 50 naar 100 euro. Na drie keer geen pincode te hebben ingegeven, moet de kaarthouder in principe zijn pincode weer ingeven.


Voorbeelden om het iets beter te begrijpen:

- klant rekent drie keer contactloos af en betaalt 25 euro per keer (75 euro bij elkaar). Dan hoeft deze 3x geen pincode in te geven. Pas bij de 4de betaling weer.

- klant rekent drie keer contactloos af en betaalt 35 euro per keer (105 euro bij elkaar). Dan hoeft deze bij de eerste 2 betalingen geen pincode in te geven. Wel bij de 3de transactie (cumulatieve bedrag komt boven de 100 euro uit)

- klant rekent 65 euro contactloos af: bedrag is boven de transactielimiet van (nu) 50 euro dus de klant moet direct zijn pincode bevestigen

- klant rekent eerst 45 euro af en daarna 75 euro: eerste betaling geen pincode (onder transactielimiet), tweede betaling wel pincode (€ 75,- is boven de transactielimiet en € 120,- is boven de cumulatieve limiet)


Einde nog niet in zicht

"Er wordt op dit moment niet gesproken over het permanent maken van deze verhoging. We zitten nog steeds middenin de coronacrisis en het 'einde' van deze maatregel is dus nog niet in zicht. De hogere limieten behouden dus een tijdelijk karakter. Het is nog te vroeg om te bepalen of we de limieten zo laten na corona", aldus NVB-woordvoerder Bart van Leeuwen.


Betaalvereniging Nederland laat aan RTL weten dat dit niet tot een toename van fraude met pinpassen heeft geleid.


Bekijk hier ons betalingsverkeer-feiten-overzicht over 2019

(op basis van betaalvereniging Nederland informatie):


top 10 feiten betalingsverkeer 2019

Bron: ANP Mediawatch

bottom of page