top of page
  • Redactie PINdeal

Hogere limiet contactloos betalen blijft nog wel even

Nederlanders kunnen voorlopig nog gebruik blijven maken van de hogere limiet voor contactloos betalen.


Consumenten kunnen sinds eind maart tot 50 euro contactloos betalen, een verdubbeling van de normale limiet. Winkeliers vertellen blij te zijn met de aanpassing.


Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, was ook al verhoogd, van 50 euro naar 100 euro. Deze cumulatieve limiet is van toepassing op meerdere contactloze betalingen zónder pincode achter elkaar. Banken zullen eventueel misbruik van gestolen of verloren contactloze bankpassen zónder pincode tot de hogere limieten blijven vergoeden.


Kortom:

  • De transactielimiet is verhoogd van 25 naar 50 euro.

  • De cumulatieve limiet is verhoogd van 50 naar 100 euro.

Eind maart werd hiertoe besloten om zo de verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan.


Hierdoor kunnen mensen meer en vaker contactloos betalen, waardoor pinautomaten minder vaak aangeraakt hoeven te worden. De maatregelen blijven van kracht zolang er coronamaatregelen gelden in Nederland, laat een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland weten.


Winkeliers zijn zeer te spreken over de coronamaatregel, aldus branchevereniging Detailhandel Nederland. "Contactloos betalen en pinnen zijn de meest efficiënte manieren van betalen voor de winkelier. Bovendien merk je dat winkelmedewerkers en klanten contactloos betalen prettiger vinden voor de eigen veiligheid, in verband met mogelijk besmettingsgevaar", zegt een woordvoerder.


Daarnaast heeft het opschroeven van de limiet voor contactloos betalen nog een ander effect: er hoeft minder cashgeld aanwezig te zijn in de winkel. Er valt daarmee minder te halen voor een crimineel. "En dat maakt het voor de winkelier veiliger", zegt de branchevereniging.


Overigens betekent de coronamaatregel niet dat contante betalingen helemaal niet meer voorkomen. De branchevereniging meldt dat het nog altijd mogelijk is om met cash af te rekenen, als mensen daar een voorkeur voor hebben of simpelweg niet anders kunnen.


Bron: nu.nl, 22 juli 2020

bottom of page