top of page
  • Redactie PINdeal

Maestro wordt MasterCard Debit, VPAY wordt VISA Debit

De betaalorganisaties MasterCard en VISA gaan stoppen met hun betaalproducten Maestro en VPAY. Maestro gaat over in MasterCard Debit, VPAY wordt VISA Debit. Dit heeft gevolgen voor jou als ondernemer en acceptant van toonbank betalingen.Alle betaalpassen in Nederland hebben op dit moment een Maestro of VPAY logo. Deze zullen de komende jaren vervangen gaan worden. Vanaf 1 juli 2023 komen er in ieder geval geen nieuwe pasjes van Maestro meer bij, meldt Mastercard.


Wereldwijd en ook in andere Europese landen zoals België en Duitsland zijn al veel MasterCard en VISA Debit kaarten uitgegeven. Nieuwe online banken zoals BUNQ, N26 en Revolut geven ook deze nieuwe passen uit. Reizigers, toeristen en Nederlandse consumenten met zo'n kaart willen deze ook graag overal kunnen gebruiken.


Acceptatie nu alleen mogelijk met MasterCard/VISA aansluiting

Op dit moment kunnen deze nieuwe betaalkaarten alleen geaccepteerd worden op locaties met een actieve MasterCard of VISA aansluiting op de betaalautomaat.

Maar je betaalt dan als ondernemer in plaats van een vast 'pin' tarief vaak een commissiepercentage over het transactiebedrag. De betaling wordt namelijk als een MasterCard of VISA betaling gezien. De kosten voor de betaling liggen in veel gevallen veel hoger.


Accepteer je als ondernemer alleen PIN - lees Maestro of VPAY - betalingen, dan kun je deze 'debit' kaarten niet accepteren. De klant zal dan cash moeten afrekenen. Als de klant niet voldoende geld op zak heeft en er geen geldautomaat in de buurt is, betekent dit gedoe en mogelijk zelfs gemiste omzet omdat de klant afziet van de aankoop of bestelling.


Aanpassing betaalautomaat en PIN contracten nodig

Om de acceptatie in Nederland op orde te krijgen, en de transactiekosten voor ondernemers in toom te houden, komen de betaalvereniging, banken, betaalinstellingen en betaalautomaatleveranciers nu in actie. Jij als ondernemer wordt benaderd over de overstap naar de nieuwe kaartsoorten.


Enerzijds om - waar nodig - de betaalautomaat van nieuwe software te voorzien om deze nieuwe kaarten te kunnen accepteren. Anderzijds moeten de banken en betaalinstellingen de 'pin'-contracten met ondernemers gaan updaten om ook de acceptatie voor deze kaartbetalingen goed te regelen, én tegen het juiste (vaste) tarief.


PINdeal note

Ook wij zullen ervoor zorgen dat alle door ons aangesloten PIN ondernemers deze nieuwe kaarten kunnen accepteren, én tegen een zo scherp mogelijk tarief en goede support. Wil je nu al deze MasterCard en VISA kaarten kunnen accepteren? Vraag snel een vrijblijvende offerte bij ons aan of bel ons op 030 755 5335 (maandag tm vrijdag 9.00 - 17.00 uur).


Bronnen: Betaalvereniging Nederland, MasterCard, CCV, Worldline

bottom of page