top of page
  • Redactie PINdeal

Aantal pin betalingen nog altijd hoger dan in 2019

Voor heel 2020 tot en met oktober ligt het totale aantal pinbetalingen nog altijd ongeveer 7,5% hoger dan voor dezelfde maanden van 2019. In oktober waren er met zo’n 413 miljoen transacties ruwweg wel 5% mínder binnenlandse pinbetalingen dan in oktober 2019.


In september waren er nog 9,3% méér pinbetalingen dan een jaar eerder. April had dit jaar de sterkste daling van het aantal pinbetalingen: 10,3% minder dan vorig jaar.


Het aantal pinbetalingen mag dan in oktober zijn gedaald, de omzet is toegenomen met zo’n 7%, naar ongeveer 11 miljard euro. In september lag de omzet zelfs 17,2% hoger dan een jaar eerder. Alleen in april van dit jaar is ook de omzet met binnenlandse pinbetalingen gedaald, 7,1% lager. Juli was dit jaar de maand met de sterkste omzetstijging: 22,3% hoger dan vorig jaar.Fors meer pinbetalingen in de binnenlandse reisbranche

In de reisbranche werd in oktober zo’n 65% vaker gepind dan een jaar eerder. Dat betreffen pinbetalingen (met bankpassen) door Nederlanders in Nederland. Het aantal betaaltransacties in de reisbranche door Nederlanders naar en in het buitenland, zal fors zijn gedaald. Die worden ook vaak met iDEAL en creditkaarten betaald.


Overige pinfeiten:

  • 85% van alle pinbetalingen (aan de kassa) is contactloos

  • 15% van alle contactloze pinbetalingen (aan de kassa) is met een smartphone, smart watch of zogeheten ‘wearable’

  • De drukste pindagen van de week zijn zaterdag en vrijdag; de rustigste pindagen zijn zondag en maandag

  • Kort voor de lunch en tussen 14u30 en 17u30 pinnen we het vaakst

Bron: Betaalvereniging Nederland, 7 november 2020

bottom of page