- Redactie PINdeal
Met cash betalen? Dat kan niet meer bij kledingketen Ter Stal

In de 210 winkels van kledingketen Ter Stal kunnen klanten niet meer met cash geld betalen. Alleen pinbetalingen worden nog geaccepteerd. De kledingketen uit Almelo schafte betalingen met cash af toen de coronacrisis de kop op stak en dat is zo goed bevallen dat betalingen met baar geld definitief zijn afgeschaft.
„Omwille van de veiligheid van onze mensen en omdat het steeds moeilijker wordt om dagopbrengsten te kunnen afstorten”, legt directeur/eigenaar Niek Gloudemans uit.
Zes keer kassaroof
Zes keer had Ter Stal vorig jaar te doen met kassaroof. „En dat heeft impact op onze winkelmedewerksters”, benadrukt Gloudemans. ,,Bovendien brengen banken het aantal automaten waarin we onze dagomzet kunnen afstorten steeds verder terug. Zo moeten de mensen van onze vestiging in Wierden naar Almelo om te kunnen afstorten. Er zijn zelfs filialen waarvan de dichtstbijzijnde geldautomaat op een half uur rijden ligt. Dat is niet meer te doen.”
Pinbetalingen al 90 procent
Negentig procent van de betalingen werd al met pinpas gedaan bij Ter Stal. Vooral klanten die in de schuldsanering zitten en leefgeld krijgen van de stadsbank blijken niet blij te zijn met de maatregel. „Dat levert circa tien klachten per week op”, zegt Gloudemans. ,,Ik vind dat vervelend voor die klanten, maar het is geen reden om dan maar weer cash te gaan accepteren.”
Eigen keuze
Peter Buter, manager dienstverlening bij de Stadsbank Oost-Nederland, zegt dat alle cliënten van de stadsbank hun weekgeld digitaal krijgen overmaakt en kunnen pinnen. „Als cliënten er voor kiezen het leefgeld uit de muur te halen omdat ze dat prettiger vinden, dan is dat hun eigen keuze.”
Alleen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats kunnen volgens Buter doorgaans geen bankrekening openen. „Die krijgen hun leefgeld wel cash in handen, maar dat zijn geen cliënten van ons. Die krijgen bijstand van de gemeente. Dan heb je het over een heel beperkte groep.”
Cash betalingen weigeren mag
Contant geld is een wettig betaalmiddel, maar winkels zijn niet verplicht het aan te nemen. Toch vindt minister Wopke Hoekstra van Financiën dat winkeliers en andere ondernemers het moeten blijven accepteren, schreef hij deze week aan de Kamer. "Ik hecht er grote waarde aan dat iedereen mee kan doen."
Het staat winkeliers echter vrij om contante betalingen te weigeren. Het is een eigen keuze. Net zoals een winkelier vrij is om betalingen met pinpas of creditcard te weigeren, wat af en toe ook gebeurt.
Overigens stijgt het aantal pinbetalingen nog steeds. Vorig jaar was er volgens de Betaalvereniging Nederland, waarbij alle banken zijn aangesloten, sprake van een stijging met 10 procent, terwijl het aantal contante betalingen met 7,5 procent daalde.
bron: Tubantia, 11 juni 2020