top of page
  • Redactie PINdeal

Onderzoek Betaalvereniging: 'Contante betalingen bijna drie keer duurder dan pinbetalingen'

Er zijn echter grote verschillen in de kosten tussen de diverse betaalmiddelen. Contante betalingen zijn fors duurder geworden, terwijl een pinbetaling gemiddeld ongeveer even duur is gebleven.


Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse toonbankinstellingen (detailhandel, benzinebranche, horeca). In dat onderzoek zijn de kosten van 2017 en 2020 met elkaar vergeleken.


Lichte daling kosten vs omzet

De totale kosten van het betalingsverkeer bij toonbankinstellingen - detailhandel, horeca, bemande tankstations en ambulante handel - bedroegen €1,35 mld. in 2020. In 2017 was dat €1,42 mld. De kosten voor het betalingsverkeer als percentage van de omzet daalden licht, naar 1,1% in 2020.


Belangrijke oorzaak is de afname van het aantal betaaltransacties in coronajaar 2020. Een andere oorzaak is het feit dat consumenten steeds vaker kiezen voor de relatief goedkope pinbetaling.Corona zorgt voor daling aantal transacties

Het totale aantal transacties in het toonbankbetalingsverkeer daalde in 2020 met 14% ten opzichte van 2017, naar 5,2 miljard transacties. Deze daling is een gevolg van de coronamaatregelen. Ondernemers in de horeca moesten in 2020 maandenlang hun zaak sluiten en winkels hadden te maken met allerlei capaciteitsbeperkende maatregelen.


Aandeel contante betalingen neemt flink af

Het aantal contante transacties daalde harder en nam de afgelopen drie jaar met 49% af. Vooral vanaf de eerste lockdown in het voorjaar van 2020, betaalden consumenten fors minder met contant geld, mede door de aanmoediging om zoveel mogelijk contactloos te pinnen.


Daarbij hebben banken contactloos betalen vergemakkelijkt door de veiligheidslimieten aan te passen, zodat consumenten minder vaak hun pincode hoeven in te voeren. Die aanpassingen zijn inmiddels definitief gemaakt.


PINdeal note:

  • De contactloze transactielimiet is blijvend verhoogd van 25 naar 50 euro

  • De contactloze cumulatieve limiet is blijvend verhoogd van 50 naar 100 euro


Contante betalingen bijna drie keer duurder dan pinbetalingen

Hoewel pinbetalingen ruim 70% van alle betalingen uitmaakten binnen de onderzochte branches, veroorzaakten deze in 2020 slechts 46% van de totale kosten. Bijna evenveel kosten - 45% van het totaal - kwamen voor rekening van contante betalingen, terwijl die nog maar 24% van het aantal transacties uitmaakten.


Kijken we naar het effect aan de toonbank, blijkt dat een contante betaling voor een ondernemer op dit moment gemiddeld 2,8 keer duurder is dan een pinbetaling. Een contante betaling kost een ondernemer gemiddeld €0,49; drie jaar geleden was dit nog €0,29, een stijging van 69%. De gemiddelde kosten van een pintransactie bleven €0,17.


De stijging van de kosten per contante betaling is voor een belangrijk deel het gevolg van de relatief hoge vaste kosten voor de chartale infrastructuur, bij een afnemend gebruik van contant geld. Deze trend is al jaren geleden ingezet en wordt door COVID-19 versterkt. De hoge vaste kosten van contant geld drukken nu zwaar op het steeds kleinere aantal contante transacties.


Kosten creditcard het hoogst

De kosten van een betaling met een creditkaart zijn voor een ondernemer in doorsnee het duurst, met gemiddeld €1,19 per transactie (was €1,17 in 2017). Dat komt omdat je als ondernemer bij een creditkaart een percentage van het bedrag moet afdragen.
Bron: Betaalvereniging, 'Kosten betalingsverkeer voor ondernemers slechts licht gedaald, ondanks 14% minder betalingen', 17 februari 2022
Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page