top of page
  • Redactie PINdeal

Pincijfers krabbelen weer op

In april is er 2,6% vaker gepind dan in maart en 7,6% vaker dan in april 2020.April 2020 was echter een buitengewoon slechte pinmaand, middenin de eerste lockdown. Ten opzichte van april 2019, vóór corona, werd er nog steeds 3,6% minder vaak gepind. Zonder de toen geldende coronamaatregelen was dat naar schatting 15% tot 20% vaker geweest.


Het dieptepunt tot nu toe voor het aantal pinbetalingen tijdens de coronacrisis was afgelopen februari; toen werd er 30,3% minder vaak gepind dan vorig jaar februari, vlak voor het begin van de eerste lockdown.


Dat blijkt uit de landelijke pincijfers die Betaalvereniging Nederland iedere maand verzamelt en openbaar maakt.


Pinbetalingen in niet-essentiële winkels

De versoepeling van de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels in april is goed terug te zien in de pincijfers voor bijvoorbeeld kledingwinkels, boeken- & tijdschriftenwinkels en speelgoed-, hobby- & sportwinkels.


Daar steeg het aantal pinbetalingen met respectievelijk 50%, 45% en 40% ten opzichte van een maand eerder. In vergelijking met april 2019 – vóór corona – blijven de aantallen echter fors lager, resp. -50%, -40% en -40%.


Uitgaven stijgen harder dan aantallen

De uitgaven met pinbetalingen in april (de omzetten) zijn over de hele linie gestegen, ten opzichte van de voorgaande maand (+5,7%), het voorgaande jaar (+16,2%) en twee jaar geleden (+7,4%). Opvallende stijgers voor de omzet in april ten opzichte van 2019 zijn juweliers & opticiens (+135%), planten- & dierenwinkels (+65%) en voedings- & genotswinkels (+60%). Dat wordt wellicht mede veroorzaakt door de reisbeperkingen, waardoor velen tijdens de lentevakanties thuisbleven en zichzelf in eigen land verwenden.


De grootste dalers voor de pinomzet in april ten opzichte van 2019 waren bij cultuur & amusement (-75%), horeca & recreatie (-55%) en in kledingwinkels (-30%).Voorschot op reisversoepelingen

In april lijken veel mensen alvast een voorschot te hebben genomen op een versoepeling van de reisbeperkingen. Het aantal pinbetalingen in de reisbranche steeg 55% ten opzichte van maart en 330% ten opzichte van april vorig jaar.


Bron: Betaalvereniging, 13 mei 2021

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page