- Redactie PINdeal
Pinnen in Nederland gaat veranderen
In Nederland accepteert bijna iedere ondernemer nu Maestro en VPAY pinbetalingen. Daar komen MasterCard Debit en VISA Debit bij. In de komende jaren verdwijnen langzaamaan de Maestro en VPAY kaarten uit onze (mobiele) portemonnee.
Met deze nieuwe betaalpas kan er wereldwijd worden betaald, geld worden opgenomen, en is het bovendien mogelijk om online aankopen te doen, net zoals klanten met een creditcard gewend zijn.

Bij ondernemers die MasterCard en VISA accepteren, kan al betaald worden met deze nieuwe debit kaarten. Let op: wel tegen het commissietarief dat jij dan als ondernemer bent overeengekomen met jouw MasterCard en VISA transactieverwerker. Vaak is dat een percentage van het transactiebedrag. De transactiekosten kunnen dan fors hoger zijn dan je als ondernemer gewend bent te betalen voor een pinbetaling.
Ondernemers die op dit moment alleen Maestro en VPAY (pinbetalingen) accepteren kunnen deze nieuwe debit betaalpassen (nog) niet accepteren. Veel toeristen en buitenlanders kunnen met zo'n debit kaart afrekenen. Als ze hun betaalpas niet kunnen gebruiken moeten ze contant afrekenen. Dat zorgt soms voor uitdagende en vervelende situaties bij het afrekenen. Er zijn ook steeds meer Nederlanders die zo'n MasterCard Debit of VISA Debit kaart hebben. Nieuwe online banken zoals BUNQ en N26 geven deze kaarten namelijk al uit.
(Wil je deze situatie als ondernemer voorkomen, vraag dan een aansluiting aan om alle MasterCard en VISA betalingen te accepteren)
De uitgifte van MasterCard Debit en VISA Debit neemt toe
Wereldwijd zijn er nu zo'n 6 miljard VISA en MasterCard kaarten in omloop. 60% daarvan zijn nu al debitkaarten. Nederland is steeds meer een uitzondering in Europa. Mede daarom hebben MasterCard en de grootbanken afgesproken om vanaf medio 2023 geen nieuwe Maestro passen meer uit te geven in Nederland.
In onderstaand plaatje zie de situatie in Europa. Ook in België en Duitsland worden de Maestro en VPAY passen op dit moment vervangen. Andere landen zijn al helemaal over op de debit betaalpassen van MasterCard en VISA.

Rabobank heeft eerste MasterCard Debit betaling getest
De Rabobank heeft als eerste grootbank in Nederland succesvol een betaling met een MasterCard Debit kaart getest. De bank start in de tweede helft van 2022 al met het vervangen van de huidige Maestro betaalpassen naar een nieuwe betaalpas. De verwachting is dat ook de andere (groot)banken in het derde of vierde kwartaal van 2022 de nieuwe passen gaan uitgeven.
Wat moet je als ondernemer doen?
Bijna alle betaalautomaten in Nederland kunnen de nieuwe betaalpassen technisch gezien al accepteren. De meeste ondernemers hoeven dus geen nieuwe betaalautomaat te kopen of huren. Ondernemers die een te verouderd model hebben worden door hun betaalautomaatleverancier tijdig benaderd voor een alternatief. Alle andere betaalautomaten krijgen (kosteloos) een software update.
Als je nu al MasterCard Debit en VISA Debit kaarten wilt accepteren dan kan dat. Je hebt dan een MasterCard en VISA aansluiting nodig. Je betaalt als ondernemer dan wel tijdelijk een 'creditcard-tarief', vaak een percentage over het transactiebedrag. Zeker bij grotere bedragen betaal je dan hogere transactiekosten. Naast de Debit kaarten kun je dan natuurlijk ook meteen creditcards accepteren.
Later dit jaar zullen de meeste ondernemers door hun bank of transactieverwerker benaderd worden met een nieuw betaalcontract. Daarin worden dan ook de tarieven vastgelegd voor de acceptatie van MasterCard Debit en VISA Debit kaarten. De verwachting is dat deze tarieven in lijn zullen zijn met de huidige vaste tarieven voor pinbetalingen (Maestro / VPAY).
De betaalautomaat wordt geupdate met het nieuwe betaalcontract en herkent vanaf dat moment het verschil tussen een debit en creditcard van MasterCard of VISA. De betaling wordt dan afgehandeld tegen het afgesproken tarief. Maestro, VPAY, MasterCard Debit en VISA debit naar alle waarschijnlijkheid tegen een vast 'pin-tarief'. MasterCard en VISA creditcards tegen een percentage.
Mocht je vragen hebben over deze overgang, neem even contact met ons op: 030 755 5335, maandag t/m vrijdag 9:00 - 16:00 uur.
Bron: Betaaljournaal Betaalvereniging, voorlichtingsmateriaal DCA, 17 februari 2022