top of page
  • Redactie PINdeal

Weer minder winkeliers accepteren contant geld

Het aantal winkeliers dat contant geld accepteert daalt en steeds meer ondernemers overwegen om in de toekomst klanten alleen nog maar te laten pinnen. Die beweging wordt door de coronacrisis versneld, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. COVID-19 is voor bijna een kwart van de winkeliers aanleiding om niet zonder meer contant geld te accepteren.Daling zet door

DNB deed onderzoek onder ruim duizend winkeliers en van hen liet 92 procent weten dat ze op dit moment nog meer dan één betaalmiddel accepteren. Toch is het aantal winkeliers dat contant geld accepteert in de afgelopen jaren geleidelijk gedaald naar 96 procent in 2020, terwijl het aantal winkeliers bij wie klanten kunnen pinnen tussen 2019 en 2020 steeg van 87 procent naar 92 procent.


Ongeveer de helft van de startende ondernemers kiest ervoor om alleen maar een pinautomaat in de winkel neer te zetten en voor 21 procent van de winkeliers die nu stoppen met contant geld gaf de coronacrisis de doorslag.


Ongeveer 3 procent van de winkeliers die op de enquête reageerden, wil in het komende jaar stoppen met contant geld. Nog eens 9 procent verwacht over vijf jaar geen cash meer te accepteren.


Geen verplichting

Contant geld is een wettig betaalmiddel in Nederland, maar winkels zijn niet verplicht het te accepteren. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Jij als winkelier of horeca-ondernemer mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een betaalpas of creditcard weigeren. Wel zal je als ondernemer in de regel aangeven welke betaalmiddelen jij accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.


Onlangs besloot kledingketen terStal brief- en muntgeld voortaan te weigeren 'wegens de veiligheid van de medewerkers'. "We dachten er al langer over na, maar door de coronacrisis hebben we deze maatregel versneld ingevoerd", aldus directeur Niek Gloudemans.


Bron: nu.nl, rijksoverheid.nl

bottom of page