Detailhandel Nederland: Efficiënt betalingsverkeer Nederland op de tocht


Winkeliers vrezen voor een stijging van de kosten voor het betalingsverkeer als nieuwe dienstverleners vanaf 2018 met nieuwe betaalmogelijkheden op de markt komen. Deze betaalmogelijkheden kunnen mogelijk veel duurder zijn dan het huidige efficiënte pinnen.

De Payment Service Directive 2 (PSD2) geldt vanaf 2018 als de nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn. Ook in Nederland. Door PSD2 wordt de deur opengezet voor nieuwe financiële dienstverleners die 'de creditcard' als motor hanteren.

20 keer hoger

Momenteel moeten winkeliers voor elke creditcard betaling een vergoeding betalen die kan oplopen tot enkele procenten per aankoop. Deze tarieven liggen tot wel 20 keer hoger dan de tarieven van een pinbetaling. Het Nederlandse betalingsverkeer is het meest efficiënte betalingsverkeer van Europa en dat wil Detailhandel Nederland graag zo houden.

'Doorbelasten creditcardkosten aan consument grotendeels verboden'

“Wij vrezen voor een stijging in de kosten van het betalingsverkeer. Een logisch gevolg is dat deze kosten zullen worden doorberekend in de consumentenprijzen, want doorbelasten aan de gebruiker is straks onder PSD2 grotendeels verboden”, zegt Michel van Bommel, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland.

'Dure creditcard transactie in een nieuw jasje' “In Nederland zien we nu nog relatief weinig creditcard betalingen: 5,6 miljard euro omzet in 2016. Maar winkeliers vrezen dat de Apples, Googles, Facebooks en Paypals van deze wereld, al dan niet in digitale portemonnees en apps, verder in het zadel worden geholpen”, vervolgt van Bommel.

“Dat zijn geen nieuw betaalmiddelen, maar gewoon een dure creditcard transactie in een nieuw jasje. Als we niet opletten, gaat door PSD2 de bewust efficiënt pinnende consument de tol betalen voor de onbewust inefficiënt betalende consument”.

Betaalgeneraal

Detailhandel Nederland roept om een toezicht houdende “betaalgeneraal” die de gevolgen voor de Nederlandse consument nauwlettend in de gaten houdt en de efficiëntie, maar ook de veiligheid en betrouwbaarheid te allen tijde waarborgt.

Detailhandel Nederland juicht innovatie van harte toe, maar niet ten koste van de winkeliers en de consument. Een efficiënt, veilig en goedkoop betalingsverkeer draagt bij aan de koopkracht van de consument.

Hoorzitting

Afgelopen week hield de Commissie Financiën van de Tweede Kamer hierover een hoorzitting. Detailhandel Nederland heeft haar zorgen hier geuit en gewaarschuwd voor toenemende prijzen voor de consument en een afname van de betrouwbaarheid.

Artikel overgenomen van Detailhandel Nederland | 15 november 2017

PINdeal is een officiële business partner van:

Navigatie

Contact informatie

PINdeal

Middenburcht 136

3452 MT Vleuten

030 755 5335

BTW nummer: NL851882225B01

KvK nummer: 52742393 (sinds 2012)

PINdeal snelle links

Zie je iets vreemds op de website? 

Meld het ons en krijg een leuke verrassing

© 2017 - 2020 PINdeal

PINdeal is een geregistreerde handelsnaam van Fletio Payments Consulting B.V.

KVK nummer 52742393 | Alle rechten voorbehouden.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle