Grote Nederlandse banken gaan creditcards ondersteunen met Apple Pay


De mobiele betaaldienst Apple Pay krijgt in Nederland binnenkort een bredere ondersteuning van creditcards.

Grote Nederlandse banken die Apple Pay aanbieden, ING, ABN AMRO en Rabobank, maken het deze lente of de zomer mogelijk om een creditcard toe te voegen aan de betaaldienst.

Met Apple Pay kun je bij betaalautomaten contactloos betalen met je iPhone of Apple Watch. Dit gebeurt via de Wallet-app, Apples digitale portemonnee.

Elke betaling verifieert de klant met een vingerafdruk, gezichtsherkenning of de draagdetectie van de Apple Watch. Hierdoor is het ook bij bedragen boven de 25 euro niet langer nodig om een pincode in te voeren.

In Nederland is Apple Pay sinds vorig jaar beschikbaar via Bunq, ING, ABN AMRO en Rabobank.

Op dit moment is het alleen voor Bunq-klanten mogelijk om creditcards te koppelen aan Apple Pay. Bij de rest van de banken is dit alleen met betaalpassen (Maestro, VPAY) mogelijk.

In de Verenigde Staten werkt Apple Pay al wel met creditcards. Daar biedt Apple ook zijn eigen creditcard, Apple Card, aan. Deze zal volgens Apple niet zo snel in Nederland verschijnen.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Op het moment dat een consument zijn MasterCard of VISA creditcard in de Apple Wallet-app heeft toegevoegd, kan hij of zij ervoor kiezen om met creditcard af te rekenen.

Hieronder zie je hoe dat voor een Apple consument eruit ziet en hoe deze kan switchen tussen verschillende kaarten in de Wallet app. (in het engels, bron youtube)

In de praktijk zal de consument een 'default' of voorkeurskaart hebben ingesteld. Mogelijk is dat in de meeste gevallen gewoon de betaalpas (Maestro of VPAY pas). Sommige consumenten kiezen misschien standaard voor de creditcard vanwege de consumentenbescherming en spaarvoordelen die de creditcard biedt.

In tegenstelling tot de situatie nu, zal het dan voor jou als ondernemer lastiger zijn om voorafgaand aan de betaling te weten welke type kaart gebruikt wordt. Of je gaat vaker de vraag krijgen of de klant met een creditcard kan afrekenen.

Belangrijk: kiest de consument in de app voor de creditcard dan is en blijft de betaling zelf een MasterCard of VISA betaling.

Dus:

  • De afhandeling, verwerking en uitbetaling vindt nog steeds op dezelfde manier plaats als wanneer de fysieke creditcard met het MasterCard of VISA logo wordt gebruikt.

  • Ook op de transactiebon zul je als ondernemer geen Apple Pay zien staan. Je ziet daar gewoon MasterCard of VISA als betaalmiddel.

  • Ook de kosten voor deze Apple Pay creditcard betalingen zijn gelijk aan de commissiekosten die jij betaalt voor een MasterCard of VISA betaling.

Kun jij als ondernemer direct Apple Pay creditcard betalingen accepteren?

In principe kunnen alle contactloos geschikte pinautomaten in Nederland ook creditcard betalingen aan. Dus ook creditcard betalingen die vanuit de Apple Wallet-app worden gedaan.

Er is echter een belangrijke voorwaarde: als ondernemer moet je een contract en aansluiting hebben voor het kunnen accepteren van creditcard betalingen.

Accepteer je momenteel nog geen creditcard betalingen en wil je Apple Pay creditcard betalingen accepteren? klik dan link en vraag snel een offerte bij ons aan.

PINdeal note

Op dit moment is nog niet duidelijk of ook ICS (International Card Services), de grootste creditcard uitgever in Nederland, het mogelijk gaat maken om hun kaarten in de Apple Wallet-app te stoppen. Of ook American Express (de enige partij die American Express creditcards uitgeeft) ook Apple Pay betalingen op Nederlandse American Express kaarten mogelijk maakt is eveneens onduidelijk. Zodra wij meer informatie hebben, horen jullie van ons.

Bron: o.a. Bright, 4 maart 2020, nu.nl, 5 maart 2020

PINdeal is een officiële business partner van:

Navigatie

Contact informatie

PINdeal

Middenburcht 136

3452 MT Vleuten

030 755 5335

BTW nummer: NL851882225B01

KvK nummer: 52742393 (sinds 2012)

PINdeal snelle links

Zie je iets vreemds op de website? 

Meld het ons en krijg een leuke verrassing

© 2017 - 2020 PINdeal

PINdeal is een geregistreerde handelsnaam van Fletio Payments Consulting B.V.

KVK nummer 52742393 | Alle rechten voorbehouden.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle