top of page

Alles in één pakketten

Waar moet je op letten bij het kopen van een mobiele pinautomaat?

Als je een mobiele pinautomaat wilt gaan kopen, is het slim om eerst te weten wat er allemaal te koop is en waar je op moet letten. Zo voorkom je een verkeerde en mogelijk kostbare beslissing.

Heb je nu geen tijd om alles te lezen?

Download dan hier onze flyer 'Waar op te letten bij het kopen van een mobiele pinautomaat' en lees alles rustig door wanneer het jou uitkomt.

1. Welke typen mobiele betaalautomaten zijn er?

2. Hoe bepaal je welk type mobiele pinautomaat voor jou geschikt is?

3. Welke mobiele pinautomaat moet je nu kopen?

4. Een handig overzicht

5. Onze mobiele-pinautomaat-keuze-hulp

Welke typen mobiele pinautomaten kun je kopen?

Welke mobiele pinautomaat je ook gaat kopen, iedere pinautomaat heeft een internetverbinding nodig om betalingen te kunnen verwerken. De pinautomaat kan daarvoor gebruik maken van een Wifi netwerk of een 3G/4G netwerk. 

 

Als je kijkt naar hoe het pinapparaat verbinding maakt, kun je twee typen mobiele pinautomaten van elkaar onderscheiden:

1.

De 'true-mobile' pinautomaat

Een mobiele pinautomaat die zelf verbinding kan maken met een Wifi of 3G/4G netwerk

Zo'n mobiele pinautomaat is voorzien van een Wifi 'module' of een SIM slot. Sommige automaten hebben beide. Voorbeelden van dit type mobiele pinautomaat: de CCV V400M, YOXIMO Wifi, YOXIMO GPRS, YOMOVA portable, SEPAY Mobiel, en de Sumup 3G

-v400m-1009x1024-1009x1024.png
ccv-logo.png
yomova png.png
Worldline png.png
sumup-3g-van-de-zijkant.png
sumup logo.png

De 'true-mobile' mobiele pinapparaten van CCV en Worldline kom je bij heel veel winkeliers en horeca-ondernemers tegen. Deze contactloze mobiele pinautomaten zijn te koppelen met veel gebruikte kassa-systemen zoals van Eijsink, MplusKassa, Cashr en Lightspeed, maar ook zonder kassakoppeling werken ze natuurlijk prima.

 

Minpunten van deze mobiele pinautomaten zijn de hogere aanschaf- en service kosten. Pluspunten zijn de lage transactiekosten en de vrijheid om te kiezen wie jouw pin en creditcard betalingen afhandelt (bij koop, niet bij huur). Later meer daarover.

2.

De 'piggyback' mobiele pinautomaat

Een mobiel pinapparaat dat gebruik maakt van de internetverbinding van een ander gekoppeld apparaat, zoals een smartphone of tablet.

Deze pinapparaten worden vaak mPOS pinapparaten genoemd. mPOS staat voor mobile Point-of-Sale (snel weer vergeten). Om deze pinautomaten te kunnen gebruiken heb je een smartphone of tablet met een Wifi of 3G/4G/5G verbinding nodig. Via de kassa-app op de phone of tablet kun je een aankoop en betaling invoeren. De klant betaalt met de betaalpas of creditcard op het pinapparaatje. Voorbeelden van dit soort mobiele pinautomaten: de iZettle, Sumup, myPOS mini, CCV Mini en de RABO SmartPIN.

izettle-1.png
iZettle logo.png
sumup-1.png
sumup logo.png
myPOS mini-2.png

Deze pinapparaten zijn populair omdat ze supervoordelig zijn in de aanschaf. En je betaalt geen vaste maandelijkse of service kosten. En tegenwoordig heeft natuurlijk bijna iedereen wel een smartphone met Wifi/3G/4G op zak.

 

Wil je bijvoorbeeld een iZettle pinautomaat kopen, dan ben je maar € 15,- kwijt. En je hebt 'm binnen 2-3 werkdagen in huis. Er is wel een belangrijke 'catch'. Lees daarover later meer.

old-skool
piggyback
welke type kun je kopen?

Hoe bepaal je welk type mobiele pinautomaat voor jou geschikt is?

Kort door de bocht heb je dus de keuze tussen een 'true-mobile' of 'piggyback' mobiele pinautomaat. Welk type pinautomaat de beste keuze is en óf je wel een keuze hebt, hangt eigenlijk maar van twee zaken af:

1.

Of jij de mobiele pinautomaat wilt koppelen met jouw kassasysteem

2.

Hoeveel transacties en omzet jij verwacht

Als je de pinautomaat niet wilt of kan koppelen met een kassasysteem, ga dan meteen hier verder.

Wil jij de mobiele pinautomaat wel koppelen aan jouw kassasysteem, dan is jouw keuze een stuk beperkter. Meestal kun je dan alleen kiezen voor een 'true-mobile' pinautomaat, en ben je afhankelijk van de pinautomaat keuze van jouw kassa-leverancier.

 

Vaak heeft een kassaleverancier een exclusieve samenwerking, met bijvoorbeeld CCV of Worldline. De software en de koppeling tussen de kassa en de pinautomaat is daarop ontwikkeld. Zo werkt bijvoorbeeld Eijsink met CCV pinautomaten en Lightspeed met Worldline pinautomaten. (wij kunnen overigens ook deze Lightspeed Worldline pinautomaten leveren maar dat terzijde).

 

Wil je dus een kassakoppeling maken, dan is het advies om informatie in te winnen bij de kassaleverancier. Maar let op: dat betekent niet altijd dat jij ook verplicht bent om de pinautomaat bij diezelfde kassaleverancier te kopen. In de praktijk gebeurt dat vaak wel, omdat jij dan zeker bent dat alles meteen goed werkt. Je hebt het onderhoud van de kassa en de pinautomaat dan onder één dak. Er is echter iets belangrijks dat veel ondernemers zich niet realiseren. Klik hier als je wilt weten wat dat is.

Wil je niet in jouw keuze beperkt worden, dan kun je kiezen voor een mobiele pinautomaat die zelfstandig 'draait' en niet aan de kassa gekoppeld is. Of je dan kiest voor een 'true-mobile' of 'piggyback' variant, is met name afhankelijk van jouw hoeveelheid transacties en omzet.

 

Lees hier verder.

welk type geschikt is
neem alle kosten mee

Welke type mobiele pinautomaat moet je nu kopen? 

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs, maar naar alle kosten. Houd met name rekening met de transactiekosten voor de pin en creditcard betalingen.

Wil je de mobiele pinautomaat niet koppelen aan een kassa, dan kun je zowel voor een 'true-mobile' als 'piggyback' mobiele pinautomaat gaan. Je hebt dan veel te kiezen.

 

De kosten van de mobiele pinautomaat zijn dan vaak doorslaggevend. Neem dan wel alle kosten in overweging. Zeker de terugkerende transactiekosten voor de pin of creditcard betalingen zijn van belang.

 

Voordat we daar iets verder op ingaan, is het belangrijk om het volgende te begrijpen:

Koop je een pinautomaat, dan betekent dat nog niet automatisch dat jij ook betalingen kunt accepteren. Je hebt ook een aansluiting (contract) nodig voor de afhandeling van de pin en eventueel voor de creditcard betalingen. 

 

Bij de 'piggy-back' pinapparaat verkopers zit de pin en creditcard aansluiting eigenlijk altijd inbegrepen bij de koop van de pinautomaat. Voorbeelden hiervan zijn de myPOS, iZettle en Sumup. Dat is fijn, maar daar zit vaak ook de 'catch'. 

Je betaalt bij deze 'piggy-back' mobiele pinautomaten namelijk voor iedere betaling een commissiepercentage. Dus ook over de pin transacties. En een percentage over alle pin betalingen kan aardig in de papieren lopen. Dit kan zelfs zo oplopen dat je uiteindelijk veel duurder uit bent dan met het kopen van een 'true-mobile' pinautomaat.

Bij een aardige omzet (meer dan € 15.000 - € 20.000 per jaar) is het dan ook zeker het overwegen waard om te kijken naar een mobiele pinautomaat in combinatie met bijvoorbeeld een pin contract bij jouw bank of via een wederverkoper zoals PINdeal. Dan profiteer je van een vast laag tarief per transactie. 

Lees hier verder over de kosten 

Je betaalt dan - afhankelijk van het merk - eenmalig €500 - € 750 euro voor de aanschaf van de pinautomaat zelf. Mèt een servicecontract komen daar jaarlijks tussen de €150 en € 200 aan kosten bij. Is jouw pinautomaat dan stuk, dan wordt deze binnen één of twee dagen gerepareerd of vervangen. Zonder servicecontract betaal je zo'n 50 euro per jaar voor verplichte software updates. Wil je een SIM kaart erin, dan betaal je zo'n €100,- per jaar extra. 

Alles bij elkaar opgeteld betaal je voor een 'true-mobile' mobiele pinautomaat zo tussen de € 650 en € 1.100 in het eerste jaar. In de volgende jaren betaal je zo'n € 200 tot € 300 per jaar (afhankelijk van het servicecontract en wel/niet gebruik van een SIM kaart).

 

Een reken voorbeeld

Het instap-commissietarief bij Sumup en iZettle ligt rond de 1,90%.

Verwacht je zo'n € 5.000,- omzet per maand, dan betaal je € 1.140,- per jaar aan transactiekosten. In drie jaar tijd betaal je dan € 3.420,-. (we nemen hierin dan nog niet de kosten mee van een eventuele aanschaf van een smartphone of tablet met of zonder een 3G/4G abonnement. Stel dat je niet jouw eigen smartphone of tablet kunt gebruiken, dan zul je ook die aanschafkosten en kosten voor data abonnement moeten meerekenen).

Voor een CCV V400M mèt servicecontract inclusief SIM kaart, betaal je in het eerste jaar zo'n € 1.050. Daarna per jaar zo'n € 250,-. Dat is nog wel exclusief de kosten voor de pin betalingen. Maar omdat je een 'true-mobile' pinautomaat hebt gekocht, kun je vaak zelf een pincontract afsluiten met bijvoorbeeld jouw bank of PINdeal. Je profiteert dan van een vast, laag pin tarief. In de regel zo rond de 5 of 6 cent per betaling. Ons tarief voor pin betalingen is nooit meer dan 4,9 cent per betaling.

 

Stel nu dat jij zo'n 1200 betalingen per jaar hebt (iets meer dan 3 per dag), dan betaal je aan pin kosten € 58,80 per jaar (1200 x €0,049). Het omzetbedrag maakt dan dus niet uit. Je betaalt namelijk een vast tarief dat los staat van de hoogte van het transactiebedrag.

In het eerste jaar betaal je dan bij elkaar opgeteld € 1.108,- aan pinautomaat en pinkosten, het tweede en derde jaar € 308,-. De totale kosten over drie jaar bedragen dan € 1.724,-. Als je dat vergelijkt met de 'piggyback' pinautomaat kosten van € 3.420,-, zou je dus flink meer betalen. Je denkt snel en goedkoop aan een mobiele pinautomaat te komen (je betaalt immers maar € 15 - € 50 euro voor het pinapparaatje), maar komt dan bedrogen uit.

 

Het plaatje kan natuurlijk ook precies andersom zijn. Heb je de mobiele pinautomaat maar heel en af en toe nodig, doe je maar een paar betalingen en heb je weinig omzet, dan is zo'n 'piggyback' mobiele pinautomaat juist super geschikt. (wij adviseren ook vaak om zo'n mobiele pinapparaat als 'back-up' aan te schaffen).

Wat dus bepalend is in de kosten, is jouw verwachte aantal pin betalingen en omzet. Wij hebben hieronder in één overzicht alles proberen weer te geven om jou verder op weg te helpen. Hopelijk helpt dit jou om te bepalen welke mobiele pinautomaat bij jou past. Heb je hulp nodig, neem contact met ons op via 030 755 5335 of via klantenservice@pindeal.nl.

 

Wil je zelf kunnen kiezen wie jouw pin of creditcard betalingen afhandelt, dan is ons advies om een mobiele pinautomaat te kopen van CCV of Worldline (rechtstreeks of via een wederverkoper zoals PINdeal). Hier kun je die mobiele pinautomaten vergelijken op product en prijs. Je bent dan vrij om te kiezen voor een pin contract via jouw eigen bank, maar bijvoorbeeld ook via een andere betaalverwerker zoals CCV, Worldline of PINdeal.

Vragen of hulp nodig?

Bel ons op 030 755 5335

bottom of page