top of page

Welke creditcards zou je moeten accepteren?

Dit hangt een beetje af van het type klanten dat jij in jouw winkel, bedrijf of restaurant krijgt. Hieronder een leidraad.

Start met MasterCard en VISA creditcard acceptatie.

MasterCard en VISA zijn wereldwijd veruit de meest bekende en gebruikte creditcard merken. Wereldwijd zijn er honderden miljoenen consumenten in het bezit van een MasterCard of VISA creditcard. Er zijn naar schatting meer dan 6 miljoen Nederlanders en 4 miljoen Belgen in het bezit van een MasterCard of VISA creditcard.

Logischerwijs zou je dus MasterCard en VISA als eerste kunnen overwegen om te accepteren op jouw betaalautomaat. De gemiddelde kosten voor een MasterCard of VISA transactie bedragen tussen de 1.00% en 2.50%. Er zijn grote verschillen in de tarieven bij de verschillende kaartverwerkers. Door het vergelijken van creditcard acceptatie kosten bespaar je al snel honderden euro's per jaar.

AMEX en Diners voor 'Travel en Entertainment'.

Ben jij actief in de horeca, reisbranch of een retailer in luxe goederen, dan zou jij naast MasterCard en VISA ook American Express (AMEX) en Diners kunnen overwegen.

 

Dat betekent nog meer betaalgemak voor reizende en welgestelde klanten die bij jou langs komen. Realiseer je wel dat American Express en Diners wat duurder zijn dan het accepteren van MasterCard of VISA betalingen. Daar staat tegenover dat AMEX en Diners kaarthouders vaak meer uitgeven. Ze vinden het prettig als ze met hun 'spaarkaart' kunnen afrekenen. 

 

Veel kaarthouders hebben ook een MasterCard en Visa creditcard op zak als 'back-up' omdat je lang niet altijd overal met een AMEX of Diners creditcard kan betalen. Dus met MasterCard en VISA kom je al aardig uit de voeten. Realiseer je wel dat ook American Express creditcards worden uitgegeven aan zakenlui. Deze vinden het zeer prettig als zij met hun zakelijke kaart kunnen betalen. Ze hebben dan minder rompslomp bij het declareren van hun zakelijke uitgaven. 

 

De gemiddelde kosten voor een American Express of Diners Club transactie bedragen tussen de 2.00% en 3.50% (afhankelijk van jouw product of dienst). In de regel betaal je alleen per transactie. Dus geen gebruik, geen kosten. Wel betaalgemak wanneer jouw klanten graag met AMEX of Diners wil afrekenen.

Discover voor Amerikanen. JCB en UnionPay voor Aziaten.

Zit je in een gebied waar veel (Amerikaanse) toeristen komen dan is het verstandig om ook Discover te accepteren. JCB en UnionPay zou je moeten accepteren voor shoppers en klanten uit Azië.

 

Discover - en ook Diners en AMEX - hebben vaak zogeheten 'rebate' programma's voor hun kaarthouders. Zij krijgen geld terug bij bestedingen met hun Diners of Discover creditcard of zij sparen punten die ze later kunnen verzilveren. Uit onderzoek blijkt dat ze daardoor 10-20% meer geld uitgeven als ze hun kaart kunnen gebruiken.

JCB is met name groot in Japan en is daar het nummer één creditcard merk. Komen er veel japanners bij jou shoppen of eten dan zou je zeker moeten overwegen om JCB te accepteren. De gemiddelde kosten voor een JCB transactie bedragen tussen de 2.00% en 3.00%.

In China is UnionPay het allergrootste creditcard merk. Alleen al in China zijn er meer dan 300 miljoen (!) UnionPay creditcards in omloop. Slechts een klein gedeelte van de Chinese creditcards draagt ook een VISA of MasterCard logo waarmee internationaal betaald kan worden.

 

Vaak hebben deze duo-kaarten (UnionPay + MasterCard of VISA) een zeer beperkte bestedingslimiet wanneer ze als VISA of MasterCard kaart buiten China gebruikt worden. Mocht jij als ondernemer echter UnionPay creditcards accepteren dan zijn de bestedingslimieten veel en veel hoger. Chinezen betalen hun luxe producten en Europese kunst dan ook graag met hun UnionPay kaart. De gemiddelde kosten voor een UnionPay betaling bedragen tussen de 2.00% en 3.00%.

bottom of page