Welke kosten betaal je als ondernemer voor het accepteren van creditcards?

Wat zijn de creditcard kosten per transactie?

En zijn er nog meer kosten bij het accepteren van creditcard betalingen?

Laatste post update: 27 november 2019 

 

Creditcards accepteren: de voor- en nadelen in het kort

 

Creditcards accepteren biedt allereerst meer betaalgemak voor jouw klanten. Kleine en grote bedragen kunnen zij makkelijk afrekenen zonder geld op zak.

 

Shoppers, toeristen en gasten hebben door de kredietlijn op de creditcard meer te besteden en dat vergroot de kans op impulsaankopen en hogere aankoopbedragen.

 

Aankopen met een creditcard zijn vaak direct verzekerd tegen verlies of diefstal en bieden de koper bescherming bij online aankopen. Als ondernemer profiteer je doordat de klant met een gerust hart kan afrekenen.

 

Maar naast de voordelen van creditcards accepteren is er ook de mindere kant: de creditcard kosten per transactie.

 

We hebben de creditcard kosten waar je als ondernemer rekening mee moet houden even op een rij gezet. Gebruik de links hieronder om snel naar het item te gaan.

 

 
 

1. Creditcard transactiekosten per betaling. 

 Voor PIN transacties betaal je als ondernemer in de regel een vast bedrag per transactie. Zo tussen de 5 en 10 cent per betaling. Klik hier als je meer te weten wilt komen over de kosten van pin betalingen bij PINdeal.

Voor creditcard transacties betaal je echter altijd een percentage van het bedrag.

Dit percentage, ook wel commissie genoemd, draag je af aan de partij die jouw creditcard betalingen afhandelt en uitbetaald: de kaartverwerker.

 

Per creditcard merk - MasterCard, VISA, American Express, etc. - én per kaartverwerker kan het percentage verschillen. Bij de ene kaartverwerker betaal je misschien 1,75% per MasterCard transactie, bij de andere 2,50%. 

Uitgaande van een commissie van 2,50% op een MasterCard omzet van 100.000 euro per jaar, betaal je dan dus 2.500 euro aan commissie. Betaal je 1.75% commissie, dan zijn jouw creditcard kosten 1.750 euro.

 

Naast de verschillen in tarieven per kaartverwerker, verschilt ook het percentage per creditcard merk. In de regel betaal je een hoger percentage voor Diners Club en JCB transacties dan bijvoorbeeld voor een MasterCard of VISA creditcard betaling. 

Naast één vast percentage is het tegenwoordig ook een variabel of flexibel commissiepercentage gebruikelijk. Per creditcard transactie wordt dan een commissiepercentage vastgesteld op basis van de gebruikte creditcard en waar deze kaart is uitgegeven. Vaak kun je hier voordeliger mee uit zijn.

Bij PINdeal kun je kiezen uit een flexibel of vast commissiepercentage voor de acceptatie van MasterCard en VISA betalingen 

 

2. Kosten voor aansluiting en 'speciale transacties'. 

Sommige kaartverwerkers brengen bovenop de transactiekosten per creditcard betaling ook kosten in rekening voor de aansluiting zelf en voor speciale transacties. Een aansluitkost wordt soms eenmalig, per maand, of per jaar in rekening gebracht.  

Naast een aansluitkost worden er soms ook vaste kosten gerekend per betaling (bijvoorbeeld 10 eurocent per transactie), een minimum transactieprijs of een prijs voor het gebruik van speciale transacties zoals 'refunds'* en 'Dynamic Currency Conversion' (DCC) betalingen'**.   

Het is dus goed om je te realiseren dat de prijzen en tarieven per kaartverwerker verschillen. En je doet er verstandig aan je niet alleen te laten leiden door het percentage dat jij per transactie betaalt. Ook de andere (terugkerende) kosten zijn van belang.

 

Goed om te weten: via PINdeal worden geen vaste kosten gerekend voor het accepteren van MasterCard of VISA creditcard betalingen. Wij rekenen ook niets voor de aansluiting of rapportages. Jij betaalt bij ons alleen per geslaagde betaling. 

 

* Refunds

Refunds zijn transacties die worden teruggedraaid door de ondernemer. Het aankoopbedrag wordt teruggestort op de creditcard van de klant. Het eerder bijgeschreven geld wordt weer bij de ondernemer afgeschreven.

 

** DCC betalingen

De DCC service maakt het mogelijk om toeristen en buitenlandse zakenmensen in hun eigen valuta te laten betalen. Alle euro bedragen worden door de betaalautomaat automatisch omgerekend in bijvoorbeeld een US Dollar of Britse Pond bedrag.

 

 
 

3. Eventuele kosten voor de aanpassing van de betaalautomaat. 

In de meeste gevallen is de betaalautomaat geschikt voor het accepteren van creditcard betalingen en zijn er geen aanpassingen nodig.

 

Zeker de nieuwe betaalautomaten (2-3 jaar oud) kunnen in de regel bijna alle creditcard merken ondersteunen.

 

Sommige, wat verouderde betaalautomaten, kunnen een software update nodig hebben om bijvoorbeeld JCB of UnionPay creditcards te accepteren.

 

Het hangt van de kaartverwerker en de kassa- of betaalautomaatleverancier af, of hiervoor kosten gerekend worden. Mocht een aanpassing van de betaalautomaat nodig zijn, dan moet je hierbij denken aan 15 - 50 euro aan eenmalige kosten.

 

Maak jij als ondernemer gebruik van een integraal kassasysteem dat gekoppeld is aan een betaalautomaat dan kan het zijn dat de kassa-software een update moet krijgen.

 

Voor deze aanpassing (vaak een update van de software op afstand) kan de kassaleverancier kosten rekenen. In de praktijk gebeurt dit ook vaak kosteloos of zijn de kosten gedekt door een servicecontract met de kassaleverancier.

 

(Let op: de nieuwe Rabobank pinautomaten (VEGA2000 en PayBox) kunnen op dit moment nog geen American Express accepteren. Indien jij kiest voor zo'n pinautomaat is er ook geen mogelijkheid om te shoppen voor jouw creditcard betalingen. Jij zit dan vast aan verwerking via PaySquare en kunt niet switchen naar een andere kaartverwerker.

 

Wil je creditcards accepteren? klik hier voor een vrijblijvende offerte »

 

 

Mag je als ondernemer een toeslag rekenen voor creditcard kosten? 

Nee, dat mag helaas niet meer. Sinds januari 2019 mag je als ondernemer geen creditcard transactiekosten aan de klant doorrekenen. Lees hier meer over het verbod op een creditcard toeslag. 

 

Betaal niet meer dan nodig voor een MasterCard of VISA betaling.

Nederlandse creditcards accepteren voor minder dan 1,00% commissie - ongeacht omzet

bruto uitbetaling van MasterCard en VISA betalingen voor makkelijke boekhouding

gratis aansluiting op alle gangbare pinautomaten (bijv. CCV, Worldline, Eijsink, ING)

gratis rapportages (dagelijkse transactierapporten per email en online portal)

of bel gratis met PINdeal op 030 755 5335 

PINdeal is een officiële business partner van:

Navigatie

Contact informatie

PINdeal

Middenburcht 136

3452 MT Vleuten

030 755 5335

BTW nummer: NL851882225B01

KvK nummer: 52742393 (sinds 2012)

PINdeal snelle links

Zie je iets vreemds op de website? 

Meld het ons en krijg een leuke verrassing

© 2017 - 2020 PINdeal

PINdeal is een geregistreerde handelsnaam van Fletio Payments Consulting B.V.

KVK nummer 52742393 | Alle rechten voorbehouden.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle