top of page

Mag je de transactiekosten van een creditcard betaling doorrekenen aan klanten?

Laatste artikel update:

16 januari 2018

Het antwoord is nee. Jij mag als ondernemer jouw creditcard betaalkosten niet meer doorrekenen aan klanten in een extra opslag. Lees hier verder over het verbod op een toeslag voor PIN en creditcard betalingen.

In het burgerlijk wetboek staat (artikel 6:230k):

De vergoeding die de handelaar aan de consument vraagt voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel bedraagt ten hoogste de kosten van het gebruik daarvan voor de handelaar.

Dus je mag alleen jouw werkelijke kosten doorrekenen. Met andere woorden, betaal je 2,00% aan betaalkosten per creditcard betaling, dan mag ook de toeslag per creditcard transactie maximaal 2,00% zijn. Betaal jij voor een PIN transactie 10 eurocent dan mag je ook maar 10 eurocent aan jouw klant doorrekenen.

 

Echter, ook andere vaste of variabele kosten die je als ondernemer maakt per betaalmiddel (contant, PIN, creditcard) mag je doorbelasten. Dat maakt het misschien wat lastiger als je daarvoor wilt kiezen. Want hoe reken je bijvoorbeeld een vast maandbedrag om naar één enkele transactie als je nog niet weet hoeveel transacties gedaan worden?

Belangrijke eis vanuit de wet is dat de klant op tijd wordt geïnformeerd over de bijkomende kosten en wat de hoogte van de kosten is.

Mogelijk wel verandering op komst voor creditcard betalingen.

De huidige regelgeving wordt mogelijk op termijn wel aangepast aan een nieuwe Europese richtlijn die extra toeslagen verbiedt. In 2015 heeft het Europees Parlement ingestemd met een wet die 'surcharging' op o.a. MasterCard en VISA creditcard betalingen verbiedt. 'Surcharge' is een ander woord voor toeslag. Wanneer en in welke vorm het 'verbod op surcharge' wordt overgenomen, is zeer de vraag. Lees hier meer over 'verbod op toeslagen creditcards'. 

Hoe bereken je de kosten van een creditcard transactie door?

Eigenlijk zijn er twee manieren om de kosten van een creditcard betaling door te rekenen aan klanten. Je kunt ervoor kiezen om de (verwachte) kosten - vast en variabel - bij elkaar te tellen en door te rekenen in de verkoopprijs van jouw producten of diensten.

 

Of je kiest ervoor om per betaling en het gebruikte betaalmiddel (contant, PIN of creditcard) een toeslag te hanteren.

Kort samengevat:

  • je mag als ondernemer jouw werkelijke betaalkosten per betaalmiddel doorrekenen aan jouw klanten. Zowel vaste als variabele kosten. Let op: medio 2018 gaat dit naar alle waarschijnlijkheid veranderen! Lees hier meer over het verbod op surcharge voor MasterCard en VISA betalingen

  • de klant moet tijdig geinformeerd worden en weten welke kosten doorgerekend worden.

Is het verstandig om creditcard kosten door te rekenen?

Vanuit het oogpunt van de ondernemer gaat de voorkeur waarschijnlijk ernaar uit om de kosten door te belasten. Maar of dat verstandig is, is de vraag.

 

Kritische consumenten vinden het vervelend als ze extra kosten moeten maken, puur en alleen door het door hen gekozen betaalmiddel. Zo'n extra toeslag werkt mogelijk nadelig uit in hoe de klant de aankoop ervaart. Het kan herhaalaankopen nadelig beïnvloeden, zeker als concurrenten geen extra kosten rekenen.

 

In een competitieve markt is het doorbelasten van betaalkosten dus niet aan te bevelen. Mocht je marge flinterdun zijn en kun je betaalkosten vanwege concurrentie niet in jouw verkoopprijs doorrekenen, dan kun je bijna niet anders dan een toeslag rekenen.

bottom of page